Начало » Новини » Светът » Ново отлагане на отварянето на Монастира на Света Богородица Сумела (Понт, Турция)

Ново отлагане на отварянето на Монастира на Света Богородица Сумела (Понт, Турция)

Превод: Йордан Георгиев
След четири (4) години на реставрация историческият и древен Монастир на Света Богородица Сумела (Панагия Сумела), който всяка година събира хиляди посетители и трябва да отвори отново тази година през месец май, ще остане затворен.
Основната причина е пандемията от коронавирус, която е засегнала особено района на Трапезунд (Понт), но и забавянето на дейностите по реставрация и укрепване на сградата заради неблагоприятните климатични условия.

Председателят на Съюза на Туроператорите в Източно Черно Море (Понт) г-н Хасан Волкан Кантарджъ заяви, че «през 2020 г. всичко е тръгнало на зле. Имахме ограничения за туристическия сезон.
Надяваме се на някакъв вътрешен туризъм. Обичайно плановете бяха да бъдат завършени работите по Монастира до края на месец май.
За да има туризъм трябва първо да бъдат завършени дейностите по реставрация». Той добави, че още не е обявена датата за откриването.
Важно е да се отбележи, че точно преди една година, през месец май 2019 г., докато работите продължаваха, беше отворена една част от околностите на Обителта, след като бяха укрепени огромните скали, които заплашваха Монастира.
Турските власти бяха обявили, че мястото трябва да бъде напълно отворено и че ще бъде дадено разрешение на Вселенския Патриарх да отслужи отново тази година Божествена Литургия за освещаване на Монастира Панагия Сумела на неговия празник – на 15 август.
Обителта остава затворена вече пет (5) години заради дейностите по нейното укрепване. Монастирът е издялан в скалата на височина 1 200 м и е създаден през 386 г. сл. Хр. от Византийския император Теодосий I Велики (11.01.347 г. – 17.01.395 г.).
През 2015 г. Обителта беше затворена за една година, с цел извършване на спешни дейности по укрепване заради свлачище на скалите.
Освен с огромната си религиозна и историческа стойност, Светата Обител представлява една от най-известните забележителности за посетителите в района на Трапезунд (Понт).
Източник: Pontos News
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal