«Никой няма имунитет: нито Епископът, нито Митрополитът»

Превод: Соня Димитрова

Миналата събота Митрополит Иларион (Алфеев), ръководител на ОВЦВ, участва в програмата «Църква и мир» и в ефира на предаването отговори и на въпрос за съдбата на двамата скандални Архиереи – Костомукшския и Армавирския, които Патриархът отстрани от епархиите им и ги изправи пред църковен съд. Митрополитът отказа да обясни причината за отстраняването на Епископите Игнатий и Игнатий:

«Не мога да Ви кажа нищо, защото в Църквата има много ясно правило, което всички ние спазваме: да не разгласяваме подробности, докато човекът не бъде осъден. Има такова понятие като „презумпция за невиновност“, но има и такова понятие като тайна на следствието. Тези понятия съществуват, включително в църковното съдопроизводство. Тези епископи са отстранени до решението на Общоцърковния съд и когато съдът реши, тогава в съдебното решение ще бъдат сформулирани обвиненията срещу тях».

Но Алфеев обясни защо патриархът може лично да отстранява епископите от епархиите им:

«Някои сега се питат: как патриархът можеше еднолично да отстрани епископите от управлението? Според Устава на Руската православна църква Патриархът взема еднолично решение от този род, ако един или друг епископ попада под юрисдикцията на църковния съд, тоест това означава, че решението се взема в екстремални случаи, че решението трябва да се вземе преди свикването на заседание на Свещения Синод. Разбира се Свещеният Синод ще разгледа ситуацията след като Общоцърковният съд произнесе решението си».

Според митрополит Иларион в РПЦ внимателно следят за морала на архиереите – и ги наказват, когато е необходимо. Тоест, явно, всички онези архиереи, които остават в епархиите си досега, нямат проблеми с морала и репутацията:

«Искам да припомня, че тази година вече пет архиерея, включително тези двама архиерея, бяха отстранени от управлението на епархиите. Двама – с решение на Свещения синод и трима – с решение на Патриарха. За какво говори това? Това, разбира се, показва, че някои хора, включително тези, които заемат високи постове в Църквата, имат определени лични проблеми. Но това също показва, че в Църквата системата за контрол е много добре изградена и ако до църковния център дойде новина, че човек не се справя добре с управлението, че извършва безнравствени постъпки или води неморален начин на живот, тогава никой няма имунитет: нито епископът, нито митрополитът. Всеки отговаря не само пред Бог и своята съвест, но и пред църковния съд, а ако е извършено правонарушение или престъпление, тогава и пред светския съд», – подчерта митрополитът.

Чакаме, кога ще бъде изправен пред съда например Игуменът на Троицко-Сергиевата Лавра Епископ Парамон (Голубка), извършил престъпление не само нравствено, в опит да скрие истината, но и фактическо, когато допусна енориаши на служба в Лаврата, въпреки официалната карантина, в резултат на което обитателите, студентите от духовната академия и работниците в монастира масово се заразиха с COVID-19. Вече на всички е добре известен броят на архимандритите, игумените, йеромонасите, починали от коронавирус. Колко енориаши на лаврата или работници са загинали – никога няма да разберем.
Ще припомним, че Епископ Парамон е само игумен, а самият Патриарх Кирил е Свещеноархимандрит на Лаврата.

Източник: Ахилла

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal