Не в „Храма“, а до него: мозайката със Сталин все пак ще бъде поставена в ансамбъла на «главния „Храм“ на ВС на Руската Федерация»

Мозайката със Сталин ще бъде поставена в музея / Снимка: РБК

Превод: Соня Димитрова

Мозайките с изображението на съветския диктатор Йосиф Сталин няма да бъдат поставени в «главния храм» на Въоръжените сили на Руската федерация, но изображение, прославящо «вожда на всички народи», ще бъде поставено в музея, разположен на територията на църковния комплекс в парк «Патриот» край Москва, съобщи на 16 май РИА «Новости».

«Ние все пак решихме, че в музея е по-подходящо, отколкото в храма. Защо да пораждаме някаква конфронтация и раздор сред народа? В такава ситуация, когато действително пламнаха страстите и възникна откровено отхвърляне, това означава, че това не е необходимо» – коментира ситуацията с мозайката ръководителят на Експертния съвет при Московската Патриаршия по църковно изкуство, архитектура и реставрация, протойерей Леонид Калинин.

Отначало се планираше портретът на Сталин да бъде поставен в храма върху панел, изобразяващ «парада на победата» през юни 1945 г. На «главния храм» на Въоръжените сили на Русия, чиято поява е доста спорна от гледна точка на законодателството, което забранява дейността на религиозни организации във Въоръжените сили, бяха похарчени 6 милиарда рубли.

Според първоначалния план Путин и обкръжението му също е трябвало да гледат енориашите от мозайката в църквата /Снимка: РБК

Освен Сталин на стените на Църквата планираха да «увековечат» и руския президент Владимир Путин, както и министъра на отбраната Сергей Шойгу и техните колеги.

Източник: Credo.Press

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal