Неизвестни оскверниха Параклис в Мория на остров Лесвос | Разпространяват се фалшиви новини за това кои са го осквернили

 
Автор: Doxologia INFONEWS
 
На 07 май 2020 г. според информацията на г-н Макис Павлелис, Параклисът на Света Богородица Цирамду в Мория на остров Лесвос е бил осквернен. Това се вижда и от публикуваните от него снимки.
 
От друга страна, г-н Павлелис обвинява местната Църква на Митилини и Високопреосвещения Митрополит на Митилини, Ерисо и Пломари г-н Иаков, че не е излезнал с никакво изявление след толкова много вандализъм на различни Параклиси в неговия диоцез. Никъде той не намеква дори, че това е акт на емиграни, бежанци, дори и на анархисти, защото той не знае кой е. Сигурно има предположения, но без доказателства не може да се обвинява. Иначе тази новина макар истинска се превръща във фалшива новина.
 
Сайтът Lesvosnews.netзапочва да разпространява информацията от профила на г-н Павлелис в съвсем друг смисъл, че според жители на Мория групи от нелегални емигранти мюсюлмани са виновни за този акт. И те са били получили от някъде заповед да извършат този акт. Кои са тези жители? Защо не са застанали с лицето си, с достойнството си и да заявят публично, подкрепяйки своите слова с доказателства, че емигрантите мюсюлмани са виновни. Същата информация я препубликуват с допълнително изопачаване на обективната истина и други сайтове, всявайки омраза и ненавист към бежанците и емигрантите. Но всъщност обективната истина все още не е изяснена. Тези сайтове са основно Ρομφαία, Βήμα Ορθοδοξίας, Ορθοδοξία News Agency и др. Тези три църковни сайта се финансират с руски пари, за да извършват пропаганда в Гърция, публикувайки освен традиционните си новини и такива с руска пропаганда, за измислени и несанкционирани от Църквата чудеса, давайки трибуна на православни талибани и муджахидини с крайни фанатични и есхатологични виждания, както и новини за оскверняване на храмове от емигранти мюсюлмани. Но същите сайтове са много предпазливи, дори и прикриват в повечето случаи оскверняванията на храмове от атеистите и анархистите в Гърция, които от десетки години извършват по някое друго такова посегателство, преди да дойдат емигрантите мюсюлмани.
 
Тук не защитаваме тези емигранти, но това, че са мюсюлмани и в повечето случаи са враждебни към християните, не означава, че трябва да бъдат обвинявани за всичко. След като нямаш доказателства, не можеш да обвиниш емигрантите, правейки PRна техен гръб за политически и финансови цели. Дори наскоро се чуха и следните варианти, че някои от жителите на Мория осквернявали параклиси, за да се хвърли вината върху емигрантите, които им създават проблеми и така да се разчуе по целия свят за техния проблем. Не случайно сериозните медии в Гърция не обръщат внимание на такъв тип новини, защото трудно се доказва кой е извършителят. Емигрантите малко по малко се преместват в затворени лагери в континенталната част на Гърция, за да не се струпват на остров Хиос и остров Лесвос. От жителите на двата острова се изисква спокойствие и търпение.
 
Разбира се, че Митрополитът на Митилини, Ерисо и Пломари г-н Иаков няма да излезе с изявление, тъй като той не е сигурен кой е виновен. Той е мъдър и здравомислещ Архиерей, за когото фанатизма и измамата са нещо чуждо. Той няма да хвърли вината върху мюсюлманите емигранти, за да оневини местните анархисти. Ако той има необходимата и доказана информация от местните разследващи органи, които са образували производство срещу неизвестен извършител, чак тогава ще излезе с изявление. Той няма нужда от PR и да изпълнява политически поръчки. Същото се отнася и за Високопреосвещения Митрополит на Митимни г-н Хрисостом, който също няма да излезе с изявление, ако няма доказан случай на вандализъм в неговата Митрополия на Митимни с катедра в Калони. На остров Лесвос има разположени две Свещени Митрополии, едната на Митилини, Ерисо и Пломари, а другата на Митимни. Те са част от диоцеза на Вселенската Патриаршия, но административно се управляват съгласно Праксиса от 1928 г. от Еладската Църква.

 

 
 

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal