Неделя на Слепия в Свещения Храм на Свети Йоан Руски Чудотворец в Нео Прокопи | Снимки

Превод: Йордан Георгиев

На 24 май 2020 г. на Неделя на Слепия, Високопреосвещеният Митрополит на Халкида, Истиея и Северните Спорадски острови г-н Хрисостом отслужи Утренята и възглави Божествената Литургия на в поклонническия Свещен Храм на Свети Йоан Руски Чудотворец в Нео Прокопи в съслужение с Протосингела на Свещената Митрополия Архимандрит Никодимос Евстатиу, Ефимерия на Храма на Света Богородица Фанеромени в Неа Артаки отец Методиос Фундулис, Архиерейския наместник на Киреас Протопрезвитер Йоаннис Марку, Ефимерия на Храма на Свети Йоан Руски Свещеноиконом Николаос Вернезос и с дякон Николаос Примикириос.

Съучастието на вярващите в богослуженията беше особено трогателно, след като поклонниците пешеходци постоянно пристигаха  в Храма и които въпреки техния труд да ходят пеша се съобразиха с предвидените мерки за здравна безопасност съгласно закона като изчакваха търпеливо да се поклонят.

На Свещените Аналои служиха Протопсалтът и професор в Школата по византийска музика на Свещената Митрополия г-н Теодосий Стерьопулос и Лампадарият г-н Николаос Енотиадис.

В своята проповед, Негово Високопреосвещенство, разтълкува съдържанието на подредения литургичен евангелския откъс (Йоан 9:1-38) и поздрави поклонниците, които с благочестие спазват обичая за ходенето пеш и по този начин почитат Преподобни Йоан Руски, който си благославя.

Всички богослужения бяха излъчвани на живо по радиостанцията на Свещената Митрополия на Халкида „Свети Тимотей Еврипски“ на чистота 97,7 FM.

Източник:  Ἱερὰ  Μητρόπολις Χαλκίδος, Ἱστιαῖας & Βορεῖων Σποράδων


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎