Московският Патриарх Кирил благодари на лекарите за спасените болни от COVID-19

Превод: Соня Димитрова
Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил благодари на лекарите и на целия медицински персонал за помощта, която оказват на заразените с коронавирус. За това съобщава Интерфакс.
«Изказвам най-дълбоката си благодарност на всички, които днес са на първа линия в борбата със страшната болест. Разбира се на лекарите – както от мъжки пол, така и от женски, както и на медицинските сестри, и на младшия медицински персонал. На тях се падна най-трудната и рисковата работа, и те я осъществяват по Божията милост и с голямо внимание, като не щадят живота си, като по този начин спасяват живота на другите» – каза Патриархът.
В неделя Църквата си спомня за Светите Жени-Мироносици, които следваха Христос през живота Му и не Го оставиха дори в минутите на смъртното Му наказание. Сутринта Патриархът отслужи Литургия в Храма на Свети Александър Невски в едноименния скит в Переделкино по случай «православния женски празник».
«В това трудно време, когато се разпространява смъртоносна болест, същите тези последователки на служението на жените-мироносици, без да щадят здравето си, като рискуват живота си, помагат на болните, спасяват ги от смъртта» – каза той в края на службата.
Патриарх Кирил обясни, че има предвид не само въцърковените жени, но и онези, които, «пазят вярата в сърцето и дори без да бъдат въцърковени», и днес извършват служение в болниците редом до умиращите хора, в отделенията за интензивно лечение, в изолаторите, «като подлагат сами себе си на ужасно изпитание и опасност».
Той също се обърна със специално послание към духовенството и вярващите с молба да не се отчайват и да не униват.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal