Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » Руска Църква в Украйна (РПЦвУ/бивша УПЦ-МП) » Московската Църква в Украйна настоява правителството да облекчи карантината и за нея

Московската Църква в Украйна настоява правителството да облекчи карантината и за нея

Превод: Соня Димитрова
Руската Православна Църква в Украйна (РПЦвУ), която се превърна в огнище за масово разпространение на коронавирус, сега настоява за значително облекчаване на карантината.
Представителите на РПЦвУ се оплакват, че Кабинетът на министрите на етапите на облекчаване на карантината са взели предвид различни сфери, но била «пропусната религиозната сфера на живота на украинците».

Това заяви управляващия делата на Московската Патриаршия  в Украйна Митрополит Антоний (Паканич), съобщава «Главком».
«Разполагам само с информацията, която се публикува в медиите. Доколкото знам, от петте етапа, запланирани за облекчаване на карантината, никъде не е фиксирана религиозната част на деня. Това е невероятно! Защото, от една страна, ние говорим, че Украйна е много религиозна страна, но от друга страна виждаме, че облекчаването на карантината се отнася за почти всички сфери на дейност, дори артистичната – има оценка и за цирковете … Но по някаква причина църквата е забравена», – цитира думите на Митрополит Антоний Информационният център на РПЦвУ.
Епископът подчертава, че много вярващи в Украйна се притесняват кога на църквата ще бъде разрешено да облекчи карантината.
Антоний още разказа какво представителите на църквите са направили преди всичко, за да решат въпроса с отварянето на храмовете след карантината.
«Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации е изпратил своите предложения до Кабинета на министрите, но все още не знам каква е реакцията на тях. Това е общата позиция на всички религиозни организации и конфесии, които са членове на Всеукраинския съвет на църквите и религиозните организации», – каза Йерархът на РПЦвУ.
Трябва да се отбележи, че по време на пандемията в Украйна храмовете на Московската Патриаршия бяха едва ли не основните огнища на разпространението на коронавируса. Така според последните данни само в Тернопилска област Covid-19 е установен при 321 жители на Кременецки район. Ще отбележим, че именно в този район се намира Почаевската лавра, която се контролира от Московската Патриаршия и където от началото на пандемията има огнище на коронавирус.
Ще припомним, че на 22 април стана известно, че Московският Митрополит на  Тернопил и Кременец Серхий се е разболял от COVID-19, митрополитът е в Олександривската болница в Киев. Ще отбележим, че на 21 април Почаевската Свято-Успенска лавра в град Почаев, Тернопилска област, бе затворена заради карантината. Около Почаев бяха поставени четири контролно-пропускателни пункта. Подобни драстични мерки бяха свързани с нарастването на броя на болните от коронавирус в града, както и с факта, че духовенството на Почаевската лавра, която принадлежи на Московската Патриаршия, наруши карантинните правила за Великден.
А по време на честването на Великден в Монастира не спазиха карантинния режим. Фактът на неспазване на карантинните мерки бе регистриран от полицията. На Богослужението присъства голям брой вярващи, които не спазваха дистанция.
Миналата седмица в Киево-Печерската лавра бяха открити 17 нови случая на коронавирус. На 13 април властите в Киев решиха да затворят Монастира за карантина след пламването на инфекция в Киево-Печерската лавра.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal