Московската Патриаршия ще подпомогне материално вдовиците на клириците и свещениците, пострадали от COVID-кризата

Превод: Соня Димитрова

Московският Патриарх Кирил възнамерява да предостави материална помощ на свещениците и вдовиците на клириците в Москва, както и на благотворителните проекти, пострадали от коронавируса и от режима на изолация.

Заради финансовите затруднения на столичните храмове Патриархът, като управляващ Московски Епископ, благослови съставянето на списъци на свещенослужителите и църковнослужителите, нуждаещи се от материална помощ. Освен това ще бъде разгледан въпросът за изплащането на материална помощ за 2020 г. на вдовиците на починалите московски клирици, съобщи в петък пресслужбата на Патриаршията.

Освен това Патриархът благослови да се предостави материална помощ на московската болница «Светител Алексей». Средствата ще бъдат използвани за закупуването на допълнително оборудване за болницата и за провеждането на диагностика в нейния КТ-център, включително PCR диагностика за наличието на коронавирус, за закупуването на оборудване и тестови системи за количествено определяне на антителата към COVID-19 с помощта на ИФА-метод, както и за мултиспирална компютърна томография на белите дробове.

Материална помощ от Патриаршията ще бъде изпратена и в епархийските хуманитарни центрове и в кризисните центрове за подкрепа на бременните жени в 44 Епархии.

По-рано беше обявено, че Епархийските удръжки за Московската Патриаршия през 2020 г ще бъдат намалени с една четвърт – по този начин Патриарх Кирил всъщност премахва църковния «данък» за трите месеца изолация, по времето на която Храмовете в столицата и в много други Епархии бяха затворени за посещение и всъщност лишени от доходи.

Източник: Интерфакс

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal