Монастирът Панагия Сумела вероятно ще бъде отворен в края на юни или началото на юли

На снимката: Скелета във вътрешната част на монастирския комплекс на Панагия Сумела (Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü)

Превод: Йордан Георгиев

Има надежди, че историческият Монастир на Панагия Сумела (Света Богородица Сумела) ще отвори, съгласно изявленията на турския министър на културата и туризма г-н Мехмет Нури Ерсой. Работите по реставрация и укрепване на историческата Свещена Обител продължиха почти пет (5) години.

Припомняме, че на 04 май 2020 г. Председателят на Съюза на Туроператорите в Източно Черно Море (Понт) г-н Хасан Волкан Кантарджъ заяви, че отварянето на Монастира Панагия Сумела за поклонници и посетители ще бъде отложено и това няма да се случаи през месец май.

Обителта би трябвало са заработи отново тази година по случай празника Успение на Пресвета Богородица на 15 август.

Както заяви г-н Нури Ерсой приключването на работите се е забавило заради пандемията от коронавирус в Турция, но и заради труднодостъпните скали в този район (на Понт – Бел. прев.)

Достъпът до проблемните участъци, където има свличане на скални маси става освновно само със съдействието на алпинисти, заяви турският министър, който увери, че има напредък в дейностите, за да може Свещената Обител Панагия Сумела да отвори през тазгодишния сезон, може би в края на юни или началото на юли.

Източник: Pontos News

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal