Начало » Разни » COVID-19 » Митрополитът на Швеция и на цяла Скандинавия Клеопа: От 06 юни ще има богослужения в Швеция със съучастието на вярващите, а в някои Храмове в Норвегия, Дания и Исландия няма да има богослужения до 12 септември 2020 г.

Митрополитът на Швеция и на цяла Скандинавия Клеопа: От 06 юни ще има богослужения в Швеция със съучастието на вярващите, а в някои Храмове в Норвегия, Дания и Исландия няма да има богослужения до 12 септември 2020 г.

Превод: Йордан Георгиев

Митрополитът на Швеция и на цяла Скандинавия г-н Клеопа се обърна към вярващите с Енциклика, в която той подробно обяснява промените по отношение съучастието на вярващите в богослуженията, както и съответните задължителни мерки, които трябва да спазват в Свещения Храм. Отделно той изброява някои Енории в Швеция, Дания, Норвегия и Исландия, където всички богослужения ще бъдат преустановени до 12 септември 2020 г., освен ако няма някаква промяна в тези срокове.

Енциклика на Негово Високопресвещенство Митрополита на Швеция и на цяла Скандинавия г-н Клеопа

Възлюбени в Христа Братя и Отци,

членове и благодетели на Свещената Митрополия на Швеция и на цяла Скандинавия,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Съобщавам ви, че от 06 юни 2020 г., Задушница на Петдесетница, ще бъде позволено съучастието на вярващите в Божествените Литургии и останалите Свещени Служби, съгласно решенията на компетентните местни държавни власти, относно спазването на задължителните мерки за превенция на общественото здраве, с които Свещената Митрополия напълно ще се съобрази.

Определяме необходимите условия за избягване на струпването на вярващите и на вероятното предаване на пандемията от коронавирус (Covid-19), които ще са в сила от 06 юни, както следва:

1) За Катедралния Храма на Свети Георги в Стокхолм и Митрополитския Храм на Благовещение на Богородица в Осло се определя броят на присъстващите да не надвишава 50 души, а за всички останали енории се определя максимален брой до 20 души.

2) Преустановяват се Божествените Литургии и останалите Свещени Служби в Енориите на Светите Константин и Елена в Йоншьопинг (Швеция), на Свети Апостол Андрей в Малмьо (Швеция), на Новомъченик Георги Йоанински в Роскилде (Дания), на Свети Нектарий Егински в Ставангер (Норвегия), на Свети Герасим в Трондхайм (Норвегия), на Свети Хрисостом Митрополит Смирненски в Берген (Норвегия) и на Свети Апостол Вартоломей в Рейкявик (Исландия) до 12 септември 2020 г..

3) При влизане в Храма е нужно да се спазва отстояние между вярващите от два (2) метра.

4) Членовете на Църковните съвети при енориите се упълномощават да осъществяват контрол за спазването на горепосочената необходима мярка, като се препоръчва вярващите да носят предвидените средства за защита (маски, ръкавици за еднократна употреба и т.н.).

А там, където е необходимо и възможно се предлага използването на отделен вход и изход за вярващите, за да се избегне струпването им.

5) Всички тези вярващи, които принадлежат към уязвимите групи, по-специално болните и възрастните да си останат вкъщи с цел защита на тяхното здраве до тяхното излекуване.

6) Необходимо и наложително е да се положи грижа за поставянето на антисептици/дезинфектанти на входовете, по-честа вентилация и проветряване на пространствата, и своего рода педантичното почистване и редовното дезинфекциране на местата и повърхностите, които са по-често достъпни за вярващите.

7) По време на пристъпването към Божественото Причащение се изисква да се спазват предвидените отстояния между вярващите. Също така, раздаването на антидора (анафората – Бел. прев.), на петохлебието, на коливото и пр. освен спазването на съответното отстояние се счита за необходимо да се спазват съответните хигиенни предпазни мерки. Коливото ще се раздава извън храма, а не в енорийската зала.

8) Що се отнася до отслужването на Светите Тайнства и на Опелата, са в сила всички горепосочени мерки, като най-големият брой вярващи, които могат да присъства е до 12 души, за предпочитане най-близките членове на семейството.

9) Преустановяват своята работа до 12 септември 2020 г. Катехизическите (неделните) училища, събиранията и седмичните енорийски дейности, предлагането на кафе след неделната служба, възпоменателните приеми и помени, събирания на младежите, изучаването на Светото Писание, като се поощряват интернет срещите по гореспоменатите групи дейности.

10) В Свещения Олтар ще бъде позволено физическото присъствие само на ефимерия, а на певниците ще има само по един йеропсалт на всеки аналой (ляв и десен клир съответно – Бел. прев.).

Всички горепосочени ограничителни мерки могат да бъдат преразгледани на по-късен етап, с оглед развитието на пандемията, за което ще има своевременно уведомяване.

Аз съм убеден, че ще се ръководите по горепосочените мерки с нужното внимание и духовна зрялост.

С цялата отеческа любов във Възкръсналия Господ,

+ Митрополит на Швеция Клеопа

Стокхолм, 25 май 2020


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal