Митрополитът на Швеция г-н Клеопа подготвя възпоменателна книга за блаженопочившия Старец Архимандрит Евсевиос Витис

Превод: Йордан Георгиев
Във връзка с изпълването вече на едно десетилетие от кончината на блаженопочившия Старец Архимандрит Евсевиос (Евсевий) Витис (1927 – 04 ноември 2009 г.) – на един съвременен духовен колос на Православната Църква, Митрополитът на Швеция и на цяла Скандинавия г-н Клеопа е поел инициативата да събере материали, относно дейността на блажения йерей в скандинавските страни, където е проповядвал Словото Божие и е просвещавал Православните Християни там. След като се събере материал за неговия живот и дейност в Скандинавия, ще бъде издаден възпоменателен томос в негова чест.  Архимандрит Евсевиос Витис беше духовник, богослов, преводач, писател, съставител на Творенията на Светите Отци, на книги от Светото Писание и на други духовни книги. Има над двадесет (20) богословски и духовни книги, множество монографии и статии. Той превежда от шведски на гръцки език творбите на шведски писатели и поети. А от гръцки на шведски език православна литература.
Митрополит Клеопа Стронгилис призовава всички, които са познавали Стареца и имат спомени от духовното общуване с него, нека да предоставят своите свидетелства в писмена форма, както и съответния снимков материал и звукозаписен материал, които да могат да се използват за възпоменателния томос.
Митрополитът на Швеция и на цяла Скандинавия г-н Клеопа Стронгилис (Вселенска Патриаршия)
Може да изпратите информация на електронния адрес на Свещената Митрополия на Швеция (Вселенска Патриаршия) metropolisofsweden@gmail.com или на пощенския адрес: Metropolis of Sweden, Birger Jarlsgatan 92, 11420 Stockholm, Sweden. За повече информация, може да се свържете на телефон 004686123481.
Архимандрит Евсевиос е ръкоположен за презвитер в Швеция през 1965 г. от Архиепископа на Тиатира и на Великобритания Атинагор Кокинакис, който го е отличил заради неговата аскетическа и апостолска (мисионерска) ревност, отеческа любов, грижа и любов в полза на духовното обучение и подготовка на многобройната гръцка православна диаспора в Скандинавия, както и на новоприелите Светото Православие жители на скандинавските страни.
Църквата на Константинопол в Скандинавия се гордее с Исихастириото на Свети Николай в град Ретвик, Швеция, което беше домът и духовния плацдарм на отец Евсевиос до окончателното му завръщане в Гърция. Исихастириото е създадено от него през 1973 г. Намира се на 300 км северно от Стокхолм. Той въвежда Светогорския Типик и традиции в новото Исихастирио. Исихастириото е прехвърлено на Свещената Митрополия на Швеция на 09 ноември 2014 г., а Божествената Литургия за освещаването на новата сграда беше в неделя на 06 декември 2015 г.
Източник:Ορθοδοξία INFO
От Doxologia INFONEWS също призоваваме нашите читатели, които имат близки и роднини в Скандинавските страни и които са чували или са се срещали със Стареца Евсевиос Витис да се свържат със Свещената Митрополия на Швеция, за да предоставят информацията, с която разполагат на посочения адрес за контакти.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal