Митрополитът на Фтиотида г-н Симеон посети високопланински села с малко жители и без свещеник

Превод: Йордан Георгиев

На 23 май 2020 г. Митрополитът на Фтиотида г-н Симеон посети извънредно три малки планински села в Западна Фтиотида в област Евритания, изпълнявайки своите обещания, които произнесе по време на своята интронизация на 16 ноември 2019 г., че ще посети в своята Митрополия всяко едно село, всяка една къща. По-конкретно той посети селата Дикастро, Пицьота и Перивлепто.

Митрополит Симеон съпроводен от двама свои сътрудници от административните служби на Митрополията, г-н Панайоту и г-н Фотядис, посети най-високите планински части (над 900-1000 метра надморска височина) на Архиерейското наместничество на Макракоми и Тимфристос, които са на десетки километри от Митрополитската катедра в Ламия.

След поклонение в Храма на Свети Георги пред Иконата на Свети Георги в селището Тимфристос, придружен от свещениците от района отец Георгиос Цилимангос и отец Атанасиос Алексиу той посети последователно селата Дикастро, Пицьота и Перивлепто. При своята обиколка в района, Митрополит Симеон беше посрещнат и придружен от родения в село Перивлепто бивш министър на здравето г-н Атанасиос Янопулос, който го разведе из района, вкл. и в новопостроената Свещена Обител на Свети Атанасий до село Перивлепто, на която е той е ктитор.

Г-н Симеон имаше възможността да види отблизо всичките малко жители на тези села, които като преминаващи туристи побързаха да пообщуват и да се разговорят с него. Г-н Симеон се поклони във всички Храмове, където заедно с малкото жители на селата изпяха Христос Воскресе. Той имаше възможността да види всички жители на селата отблизо и да прекара цял ден заедно с тях.

Митрополит Симеон с кратки слова се обърна към високоуважаваните жители на тези села, заявявайки:

«Много съм развълнуван, че посещавам вашите села и ви виждам около църквата (храма). Този гледка е много хубава, защото тази гледка (икона) изразява идентичността на Елинизма (той е тясно свързан с Православието, без което не може да съществува – Бел. прев.). Това е гъркът и това е гъркинята. Да бъдем всички заедно струпани около храма, там да се радваме, там да плачем, там да ядем, там да се срещаме, там да се укоряваме, там да се сприятеляваме и там да си прощаваме, там да се развива нашият живот. Радвам се изключително много, изказвам своите благодарности и ви благославям. За мен е радост и чест, че се намирам днес близо до вас. Благодаря ви от цялото си сърце».

Бившият министър г-н Атанасиос Янопулос се развълнува от посещението на Високопреосвещения Митрополит в неговото родно село Перивлепто и определи днешния ден «като ден на окончателно подписване» за прехвърлянето на Свещената Обител на Свети Атансий към Свещената Митрополия на Фтиотида, така че с вдъхновяващото ръководене на паството от нашия Митрополит г-н Симеон да се оползотвори в полза за целия район“.

Ο Σεβασμιώτατος Μηροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών περιοδεύοντας σε ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας με μονοψήφιο αριθμό μονίμων κατοίκων και χωρίς ιερέα

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Φθιῶτιδος

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal