Митрополитът на Сирос Доротей II служи на остров Макронисос

Автор: Йордан Георгиев

На 30 май 2020 г. Високопреосвещеният Митрополит на Сирос, на Свещения Тинос, Андрос, Кеас, Миконос, Милос, Серифос, Кимолос, Китнос, Фолегандрос, Сифнос, Сикинос и др. г-н Доротей II посети историческия остров Макронисос за да служи в Свещения Храм на Свети Георги, чийто празник на 23 април 2020 г. не можеше да бъде отпразнуван там поради действащите тогава строги мерки за здравна защита на населението.

Поради тази причина тази година службата беше отслужена без присъствието на стотиците поклонници, които идват всяка година на празника.

С Високопреосвещения г-н Доротей II съслужиха Архиерейският наместник на Кеа и Макронисос Протойерей Елевтериос Деменегас и Ефимерият на Храма на Свети Спиридон в Кеа Презвитер Спиридон Порихис. На Божествената Литургия съучастваха известното семейство благотворители Атанасиос и Марина Мартинос, с помощта на което Храмът на Свети Георги беше реставриран из основи и открит през 2014 г., корабният магнат г-н Георгиос Прокопиу, управителят на Кеа и Китнос г-н Йоаннис Евангелу, кметът на Лаврион г-н Димитриос Лукас, кметът на Кеа г-жа Ирини Велиссаропулу, бившият кмет на Калаврита г-н Георгиос Ладзурас,, г-н Георгиос Поликандритис, йеропсалтът и лицето, което обслужва храма от Кеа, както и животновъди, които живеят временно на острова по време на пашата на своите стада.

Островът е необитаем, но от пролетта до есента идват туристи, поклонници и животновъди, които живеят временно там, докато пасят своите стада.

Остров Макронисос е известен с това, че е бил затвор за хиляди заловени през Балканските войни военнопленници от всякакъв етнически произход (българи, турци, сърби, албанци). В началото на 20-те години островът става временен пристан за хиляди бежанци от Понт, Кападокия и Йония (дн. Турция), които след това или заминават за САЩ, Канада и Австралия, или остават в Гърция завинаги. През Втората световна война островът е използван от германците за военнопленници, после по време на Гражданската война в Гърция от 1946 до 1948 г. на острова са били затворени хиляди комунисти-терористи, партизани, агенти и войници дезертьори.

В своята омилия, Митрополит Доротей II обърна внимание на уверението на Господа, че няма остави света и Своята Църква сираци. Митрополит Доротей отбеляза, че всички сме длъжни да последваме Възнеслия се на небесата Господ, да начертаем нов курс в нашия живот, чиято цел накрая да бъде  стремежът към небесата.

Накрая той отправи своите благодарности към големия благодетел и политически управител на Света Гора г-н Атанасиос Мартинос, за това, че е допринесъл за благото на Църквата, Родината и конкретно на Свещената Митрополия на Сирос.

Г-н Атанасиос Мартинос е наследствен корабен магнат и милиардер. Той е изключително скромен по характер и начин на живот вярващ православен християнин. На кого ли не е помогнал г-н Мартинос… и то без да иска нищо в замяна! Почти няма Митрополия, на която да не помогнал. Помагал е и на Вселенската Патриаршия и на Александрийската Патриаршия. С негови лични средства поддържа стотици бедни деца, на които след това той осигурява добро образование и работа. Стотици Храмове и хиляди параклиси е възстановил. Подпомогнал е лечението на стоици деца и хора, които нямат възможност. Възстановил е десетки музеи и културни центрове. Той не искаше да става управител на Атон, но прие това послушание, защото Атон има нужда от неговото мислене и сърцатост. Г-н Атанасиос разговаря с всички хора, без да ги дели по интереси. Ако някой не знае неговата история би си помислил, че пред него стои един редови гръцки пенсионер.

Дано Господ винаги да му помага!

Църквата има нужда от такива хора, които да ѝ помагат, а не от парвенюта и такива, които давайки някой лев или строейки храмове с някаква цел си мислят, че Бог ще им прости греховете. Бог гледа на сърце! Той иска милостинята да мине през сърцето… и да бъде нашата безвъзмездна и безкористна саможертва за нашия ближен.

Следващата спирка на Високопреосвещения Митрополит на Сирос г-н Доротей II беше на остров Андрос.

Снимки: Георгиос Поликандритис

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Σύρου, Τήνου, Ἂνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου, Σίφνου, Σερίφου

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal