Митрополитът на Неа Йония г-н Гавриил: Повече Божествени Литургии, за да могат вярващите да бъдат разпределяни на по-малки групи в храмовете | AUDIO

Превод: Йордан Георгиев
Днес на 06 май 2020 г., по радио Real FM 97,8 в предаването на Акис Павлопулос и Манос Нифлис, Високопреосвещеният Митрополит на Неа Йония, Филаделфия, Ираклион и Халкидона г-н Гавриил говори за отварянето на храмовете за вярващите, стриктното прилагане на мерките, за Божествените Литургии и за Божественото Причащение.
«След една уникална Пасха, с Божията помощ се връщаме към нормалността… Църквата се приспособи към този момент, колкото е възможно повече, така че да се опази голямото благо, което е здравето, човешкото здраве. Ще приемем и ще последваме всички извънредни мерки, изисквани въз основа на Националната организация за обществено здраве (ΕΟΔΥ), така че да могат да се приспособят и нашите вярващи в църквите (храмовете)», отбеляза Високопреосвещеният Митрополит.
След това Митрополитът на Неа Йония припомни, «Църквата си сътрудничеше с Гръцката Държава и взе уникални решения, като всъщност изпразни себе си. Тя стигна твърде далеч, което беше трудно и мъчително».
Митрополит Гавриил добави също, че между мерките, които ще бъдат приети за храмовете, ще бъдат приети и други мерки като отслужването на повече Божествени Литургии, така че в неделя да могат да присъстват всички вярващи, но разпределени на по-малки групи съгласно изискванията за отстояние, за да няма струпване на много хора на едно място, което е нежелателно.
По отношение на Божествената Евхаристия, Митрополит Гавриил отбеляза: «Църквата винаги призовава хората да дойдат и да приемат Тялото и Кръвта на нашия Господ. Това не е нещо, за което се задължава всеки вярващ, за да бъде в храма.  Който вярва ще дойде и ще се причасти, който не вярва и чувства някакво съмнение, добре ще бъде този човек да не пристъпва към причастяване. Църквата никой не принуждава».

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal