Митрополитът на Лангадас: Премиерът и министрите работят за всеобщото благо и гражданите

Автор: Йордан Георгиев

На 18 май 2020 г. Митрополитът на Лангадас, Лити и Рендини г-н Йоан (Вселенска Патриаршия) коментира антиканоничните действия на бившия Митрополит на Калаврита г-н Амвросий в предаването „ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ“ пред държавната телевизия ΕΡΤ чрез Skype  връзка.

Припомняме, че бившият Митрополит на Калаврита г-н Амвросий „отлъчи“ от Църквата министър-председателя на Гърция г-н Кириакос Мицотакис, министъра на образованието и вероизповеданията г-жа Ники Керамеос, също и зам.-министърът на гражданската защита на населението и управлението на кризите г-н Никос Хардалияс. Чрез своите действия, бившият Митрополит Амвросий си навлече гнева на вярващите и на изолацията от Свещения Синода на Еладската Църква.

По-конкретно в разни медии започнаха да публикуват и разпространяват фалшиви нови за несъществуващи изказвания на г-жа Ники Керамеос по отношение на слюнката и изопачаването на пренасянето на вируса по въздушно-капков път. На 30 април в предаването „Σήμερα“ по гръцката обществена телевизия „ΣΚΑΪ“ тя спомена за позицията на някои учени за слюнката, но категорично заяви, че Божествената Евхаристия е верови въпрос и държавата няма да се намесва и да коментира дори този въпрос.

По отношение на казуса Амвросий, Митрополит Йоан заяви, че «Затова има комюнике на Свещения Синод, за което бих искал да добавя, че г-н министър-председателят, министрите и останалите държавни служители, които работят със съзнателна отговорност. Те се бореха и се борят, както всички политически формации в страната за всеобщото благо на гражданите», заяви Високопреосвещеният Митрополит.

След това Митрополитът на Лангадас добави: «Следователно трябва да уважаваме техния принос, тяхното дело и да бъдем малко по-внимателни. А от друга страна, трябва да внимаваме и за фейк новините, които създават предпоставки за такива изявления, които от страна на официалната Църква се осъждат».

Той беше попита какво има предвид под фалшиви новини, за което отговори: «Бяха публикувани разговори между министър-председателя и г-н Никос Хардалияс, които имаха оскърбяващо съдържание по въпросите за нашата вяра. Но това не съществува, не е станало. Обаче никой не излезе да го опровергае и да каже истината. Затова и се създаде по-нататъшното изопачаване».

«По-късно г-жа министърът, когато спомена по въпроса за капчиците тя не оскърби Божественото Причащение, от една страна, а от друга страна е ясно, че предаването на вируса е главно по въздушно-капков път, затова и се вземат всички тези мерки за отстояния и всичко, което има връзка с избягването събирането на хора», подчерта в заключение Негово Високопреосвещенство.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal