Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Митрополитът на Лангадас г-н Йоан: Бог почита жената | СНИМКИ

Митрополитът на Лангадас г-н Йоан: Бог почита жената | СНИМКИ

Превод: Йордан Георгиев
Днес на 03 май 2020 г., в Третата Неделя след Пасха, тази на Мироносиците, в Свещената Митрополия на Лангадас, Лити и Рендини, се отпразнува паметта на Светите Жени Мироносици, Йосиф от Ариматея и Никодим, както разбира се и паметта за всички Светии в Солун и Лангадас.
Архиерейската Божествена Литургия беше отслужена в прекрасния Свещен Храм на Успение на Пресвета Богородица в Лангадас, при затворени врата, съгласно указанията на компетентните власти, от Високопреосвещения Митрополит на Лангадас, Лити и Рендини г-н Йоан. Богослужението и омилията на Митрополит Йоан се излъчваха по радиостанцията на Митрополията „Ορθόδοξη Παρουσία 106,8 (Православно пришествие)“, както и от средствата на социалните мрежи.

Днес в своята омилия Митрополит Йоан обърна внимание на почитаните личности, засягайки ролята на жената в семейството и нейният принос в обществото като цяло, отбелязвайки, че „Бог почита жената и че жената винаги ще бъде носител на посланието на надеждата. Тя има всички силни данни в себе си, с които може да допринесе с велико дело в обществото, достатъчно е да поиска да служи на волята Божия и на Посланието на Евангелието. Ще трябва всички да се поучим от Иисус Христос и Неговия Живот и да изживеем великото послание на Възкресението с любов и трепет, както са го направили и Жените Мироносици“.
По повод установяването на празника на Всички Светии от Солун, един празник, който беше установен от блаженопочившия Митрополит на Солун Пантелеймон I (Папагеоргиу), между които се почитат и Светиите от Лангадас, Митрополит Йоан отбеляза, че Светиите ще трябва да представляват правилен пример за живота и поведението на всеки един от нас.
Към края на своята омилия той не пропусна да отбележи за мерките, които ще са в сила от утре в Храмовете в Гърция, които ще бъдат отворени отново за вярващите  „а  за тези, които желаят да дойдат нека бъдат внимателни“, заяви той. Той завърши своята омилия, припомняйки за годишнината от Освещаването на Свещения Храм на Успение на Пресвета Богородица в Лангадас (през 1999 г.) от блаженопочившия Митрополит на Лангадас Спиридон (Транделис), в съучастие с Високопреосвещения Митрополит на Ламби, Сивритос и Сфакион г-н Ириней и блаженопочившия Митрополит на Неврокоп Натанаил (Българска Патриаршия). Той поздрави също за досега свършената многостранна работа от страна на Предстоятеля на Храма и Протосингел на Свещената Митрополия на Лангадас Високопреподобният Архимандрит на Вселенския Престол отец Евсевиос Спургитис, насърчавайки го да продължи със същата ревност и любов за духовното добро на нашата Епархия.
Κυριακή των Μυροφόρων - Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Λαγκαδά _ 03.05.2020
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal