Митрополитът на Драма говори за отварянето на Монастира Панагия Сумела в Турция и за геноцида над понтийските гърци

19 май… Не забравям! Геноцид над понтийските гърци

***

Превод: Йордан Георгиев

Високопреосвещеният Митрополит на Драма, Ипертим и Екзарх на Македония г-н Павел (Вселенска Патриаршия) даде интервю за националната частна телевизия OPEN във връзка. с отварянето на Монастира Панагия Сумела (Пресвета Богородица Сумела) вероятно през в края на месец юни или началото на месец юли 2020 г., както обяви турският министър на културата и туризма г-н Мехмет Нури Ерсой.

«Какъв интерес имат новогърците за това дали ще отвори Монастирът Панагия Сумела след като духът на Панагия Сумела го прогонваме ежедневно от нашата родина и се вкопчваме за духа на Запада, на баварския манталитет на новогръцката държава (има предвид поставеният от Великите сили за крал на Гърция баварски принц Отон I, който след това е прогонен от гърците – Бел. прев.), която беше създадена след революцията от 1821 г.?», заяви Митрополит Павел.

На друго място Митрополит Павел добавя: «Турците много хубаво правят. Вършат си работата и искат да извадят на преден план паметниците на своята страна за да привлекат повече туристи».

Той говори за 19 май, който е Международният Ден за паметта от геноцида над понтийските гърци като заяви, че: «Не се притеснявайте, затова да не знаят вашите деца, за което от години се грижи гръцката държава. В противен случай, децата ще трябва да знаят, че там в най-отдалечените места на Мала Азия в Евксинтския Понт (Черноморското крайбрежие на Турция – Бел. прев.) от 1915 до 1922 г. страната на магическите красоти и прелести (Понт – Бел. прев.) се превърна в долина на ада и в долина от кръв, където загубиха живота си 353 000 гърци християни, жители на района».

Водещият към Митрополита на Драма: „Колко са искрени турците, че искат да дойдат гърци от Гърция и Кипър по тези места като поклонници и туристи?“

Митрополитът на Драма: „Обществото в Трапезунд го иска и желае изключително много. То се радва особено, когато посетителите са от Гърция, особено гърци, които имат корени от този район. Разбира се, другите туристи са по-желани от турската държава, докато ние имаме незаличени духовни права, а това събужда съзнанието, когато местните са в контакт с нас“.

Митрополитът на Драма обясни каква е причината, поради която знанието за Геноцида над понтийците не е стигнало до младите деца, като заяви следното: «Защото системата е такава и понеже за това събитие има и морални извършители. Не е само Турция в тази цялата история. Тук също е и престъпната позиция на християнските Велики сили от Запада, които за икономически интереси позволиха да се извърши този геноцид…».

«Семената на този геноцид съществуват и в мисълта на днешните хора, например у бившия министър на финансите на Германия г-н Шойбле. Какво каза преди време? Той каза, че хората са по-долу от числата и парите. Контролът върху доходоносните източници на Анадола донесе геноцида, който искаше да заличи арменците и гърците от техните родни места. Същото става и в нашето съвремие с различни начини, средства и методи», подчерта Митрополитът на Драма.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal