Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Гърция » Митрополитът на Димитриада г-н Игнатий: Позицията на пастирстващата Църква в Гърция е абсолютно отговорна и с грижа за живота и здравето на вярващите и клириците | VIDEO

Митрополитът на Димитриада г-н Игнатий: Позицията на пастирстващата Църква в Гърция е абсолютно отговорна и с грижа за живота и здравето на вярващите и клириците | VIDEO

Превод: Йордан Георгиев

Днес сутринта на 03 май 2020 г. след Божествената Литургия на Неделя на Мироносиците по време на своята архипастирска омилия, Митрополитът на Димитриада и Алмирос г-н Игнатий заяви уверено и с пълна категоричност, че позицията на пастирстващата Църква в Гърция по въпроса с коронавируса, не е била отстъпление, а абсолютно отговорна и с грижа за живота и здравето на вярващите и клириците. Припомняме, че Еладската Църква в свое решение съвместно с Гръцката Държава решиха да ограничат достъпа на вярващите до Свещения Храм и Свещената Обител, с цел неразпространението на коронавирусната зараза, тъй като на богослужение в Гърция целогодишно присъстват много хора, а не само на някои големи празници като в България. Ако хората бяха оставени без ограничения да присъстват на богослужения, със сигурност щеше да има хиляди зарази с този вирус в Гърция. От две седмици в Гърция се отчитат между 7 и 16 заразени на ден и 1-2 починали, с трайна тенденция към намаляване на заразените до 3-6 души дневно. Нови огнища няма. Това е вследствие на строгите мерки за забрана на свободното движение по улиците, т.е. там буквално хората си стояха вкъщи и лозунгът „Оставаме вкъщи“ там имаше смисъл, за разлика от България, където беше само лозунг без изпълване на неговото съдържание!
 
От Свещения Храм на Светите Константин и Елена във Волос, където свещенодействаше, г-н Игнатий говори за вярата на Жените Мироносици, казвайки че „Тази вяра на Мироносиците опази вярата до днес, какво ако храмът е празен от вярващи в извънредната нужда, през която преминаваме? Ще дойде отново времето, когато вярващите ще засвидетелстваме и ще възпяваме Възкресението на Христос. Ще дойде отново време, за са открием отново това, което загубихме“.

 
Митрополит Игнатий специално подчерта за тези, които погрешно атакуваха пастирстващата Църква в Гърция, затова че тя реши да затвори храмовете за вярващите, за да предпази техния живот и здраве и този на клириците, отговаряйки така „Това не беше решение на отстъпление, а от крайна необходимост за съвместно съществуване и на абсолютна отговорност. Горко на този, който не вижда, че в действителност има проблем. Започнахме тази Голгота, през която все още преминаваме с пастирска отговорност за да продължат да бъдат до нас клириците, но и вярващите, и затова настоявахме под условия да опазим и духовното здраве на вярващите“, т.е.  всеки като си остана в своята домашна църква, молейки се и запазвайки така своя живот и живота на клириците.
 
Тук може да чуете и останалата част от омилията на Високопреосвещения Митрополит на Димитрира и Алмирос г-н Игнатий пълна с любов и богословие:
 
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal