Митрополитът на Германия г-н Августин: Трябва да се намери начин Германия да разреши причастяването на вярващите или ще се обърнем към Конституционния съд | VIDEO

Превод: Йордан Георгиев

Митрополитът на Германия и Екзарх на Средна Европа г-н Августин (Вселенска Патриаршия) даде интервю за публицистичното предаване „ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ“ на държавната телевизия на Гърция ΕΡΤ за наложената от Германия забрана за Божественото Причащение на вярващите съгласно православната вековна традиция,  т.е. чрез Светата Лъжичка.

Митрополит Августин подчерта дебело, че това не е негово решение да не се причастяват вярващите, а на държавата Германия, заявявайки:

«Това не е решение на Митрополит Августин, понеже тук бихме искали нашите вярващи да могат да се причастят с лъжичка, както в Гърция. За съжаление обаче, тук това се забранява и вярвам, че лека-полека ще намерим възможност да говорим с държавата и може би да намерим някакво разбиране».

Също така Митрополит Августин добави, че всички трябва да разберат, че Свещената Митрополия на Германия е последвала това, което е забранила германската държава.

«Затова казах, че като ни го забраняват, тогава ще се причастяват само свещениците и ще видим кога ще можем да намерим някакво решение с държавата да причастяваме редовно вярващите, както в нашата родина (Гърция – Бел. прев.). Вижте, повече от 1000 години причастяваме с лъжичка. Не мисля, че това е въпрос на една държава или на един президент, или на министър-председател, или на канцлер. Има свобода на вероизповеданието. И така, тук в Германия, където живеем няма да ни кажат, че трябва да ни забраняват А или Б, т.е. това или онова. Трябва да се намери някакъв начин или ще се обърнем към Конституционния съд».

За начина на Божественото Причащение, г-н Августин допълни: «Римокатолическата църква, както и протестантската църква са други традиции, имат друга история, имат други предходни неща и т.н. При нас не може един Митрополит или един Епископ да промени нашата традиция. Това ще го направи Църквата като Църква, а не един човек. Аз нямам право да променя това, с което живеем всички заедно от толкова много стотици години, в Гърция и не само в Гърция, но и в Русия и навсякъде в Православния свят».

«Това с 1,5 метра или с 2 метра е друг проблем, защото църквата (храмът – Бел. прев.) е едно място, където човек иска да живее, някак си различно от света. Църквата (храмът – бел. прев.) е едно място, където любовта трябва да царува, както човещината и солидарността. Когато не можеш да говориш със свещеника, когато не можеш да поздравиш или прегърнеш своя ближен, когато след Божествената Литургия не можеш да се събереш с хората, да си обмените мнения, какъв вид църква е това нещо? Но разбира се трябва всички да помогнем, както казах преди това, така по този начин да спасим, колкото е възможно повече животи», подчерта накрая като заключение Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Германия и Екзарх на Средна Европа г-н Августин.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal