Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Митрополитът на Германия Августин: Германия забрани приемането на Божествената Евхаристия от Светия Потир с една лъжичка за вярващите християни

Митрополитът на Германия Августин: Германия забрани приемането на Божествената Евхаристия от Светия Потир с една лъжичка за вярващите християни

Превод: Йордан Георгиев

Митрополитът на Германия и Екзарх на Централна Европа г-н Августин (Вселенска Патриаршия) чрез своята Енциклика от 13 май 2020 г. към клира и верния народ на Свещената Митрополия на Германия уведоми православните християни в Германия, че правителството на Федерална Република Германия «поради наложените ограничителни мерки, свързани с пандемията от коронавирус са стигнали до там, че да определят начина на приемане на Божествената Евхаристия от вярващите, т.е. забранява се Божественото Причащение от Светия Потир с употребата на Светата Лъжичка… Поради това, всички ще се черкуваме заедно, но няма да можем всички да се причастим, освен само служещите клирици».

Митрополитът на Германия г-н Августин напомня думите на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей, който каза следното:

«Църквата Христова, проявявайки послушание към повелята на Своя Учредител „Отдавайте кесаревото кесарю, а Божието Богу“ (Мт. 22:21), признава високата отговорност на държавата да ръководи своя дом, запазва своето свещено право, което не подлежи на преговори да пази всички недвижимости, които е получила, да организира църковния живот и да отслужва Светите Тайнства според каноничната и еклисиологична традиция и самосъзнание.

В този дух, Църквата отдавна е приела ограничителните мерки, които са наложени от една немалка част от държавите заради латентната пандемия на новия коронавирус Covid-19.

Но фактът, че Църквата е приела временната забрана за отслужване на Свещените Служби в храмовете със съучастието на вярващите, не означава, че може и желае да се преговаря за православното благочестие и особено за Тайнството на Тайнствата на нашия живот Божествената Евхаристия, както и за начина на нейното приемане.

Светата Христова Църква остава непоклатима в Богопредаденото Православнο Учение за Божествената Евхаристия».

Това е част от Енцикликата на Митрополита на Германия г-н Августин, който припомни думите на Вселенския Патриарх, давайки да се разбере, че правителството на Германия е преминало червената граница, която никога една държава, съответно една поместна Църква не бива да преминава във връзка с намесата на едната в нещата на другата, които не са свойствени за тях, придържайки се към повелята на нашия Господ Иисус Христос „Отдавайте кесаревото кесарю, а Божието Богу“.

Тук може да прочетете пълния текст на Енцикликата на Свещената Митрополия на Германия:

Ἱερὰ Μητρὀπολις Γερμανίας καὶ Έξαρχίας Κεντρῶας Εὐρῶπης

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal