МИТРОПОЛИТЪТ НА БЕЛГИЯ: Епидемиологичната обстановка изисква не само вяра в Бога, но и здрав разум

Автор: Doxologia INFONEWS
Митрополит Атинагор от Свещената Митрополия на Белгия и Екзархията на Нидерландия и Люксембург (Вселенска Патриаршия) даде интервю за вестник The National Herald относно епидемиологичната обстановка в света.
Митрополит Атинагор заяви, че през тези дни преживяваме такива трудности, през каквито не сме преминавали последните десетилетия.
Той сподели, че му е било много трудно да вземе решение да преустанови функционирането на Храмовете, но подчерта: „Аз имам отговорност да пазя стадото на Църквата ни, а и следвам позицията на Майката Църква и на нашия Вселенски Патриарх. Архиереите трябва да спазват мерките и изискванията на държавата за опазване общественото здраве. Ние предприехме съответните мерки и бяхме принудени от самия убийствен вирус да преустановим временно богослуженията ни.
Митрополит Атинагор също отбеляза, че сред случаите на заболели от коронавирус е имало двама негови духовници, които са били хоспитализирани в интензивно отделение.
Страстната седмица беше много трудна. Но Пасха ни откри сама. Тя влезе в нашите сърца дори и през заключените врати на Храмовете на Свещената ни Митрополия. Нощта на Пасха беше някак странна. Изживяхме празника в една като че ли „студена“ среда, извън пределите на Храмовете.
Трябва обаче да бъдем внимателни и да осъзнаем, че епидемиологичната обстановка, в която живеем, изисква здрав разум, а не само вяра в Бога. А що се отнася до Евхаристийното общение – никоя болест не може да го наруши. Вярвам, че скоро ще преодолеем и тази трудност, и ще се съберем отново заедно.“ – каза още Митрополитът на Белгия.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal