Начало » Разни » COVID-19 » Митрополитът на Александруполис: Не беше лесно да затворим храмовете, но трябваше!

Митрополитът на Александруполис: Не беше лесно да затворим храмовете, но трябваше!

Митрополит Антим определи поведението на някои в социалните мрежи като „нечовешки канибализъм“.

***

Превод: Йордан Георгиев

В своята неделна проповед на 17 май 2020 г. след Божествената Литургия Митрополитът на Александруполис г-н Антим заяви, че решението за затварянето на храмовете е било трудно, както и самите мерки за ограничаване на разпространение на коронавируса, но е било необходимо.

«Това, което преживяхме в този период беше безпрецедентно», заяви той. Той призна, че решението за затварянето на храмовете не е лесно, но така е трябвало да стане.

«Всички ние бяхме подложени на изпитание. Виждахме и слушахме всичко това, което се е случило преди в другите страни по планетата и прославяхме Бога, че в нашата родина показателите на икономиката не надделяха, не бяха избрани стойностите на пазарите, но се предпочете стойността на човека.

Както държавата, така и научната общност избраха трудни решения, които обаче ни защитиха. За Църквата, да! Не беше лесно Църквата да затвори храмовете, но трябваше», добави Митрополит Антим.

Митрополит Антим коментира също така и реакциите, които бяха предизвикани като заговори за „нечовешки канибализъм“, който стои зад анонимността или зад фалшивите имена в интернет пространството.

«Някои не можаха да го разберат и виждайки грижата на правителството за нашите християнски празници, стигнаха до там, че да поругаят нашите светини и вековния опит на Църквата. Няма значение. Винаги ще има наши ближни, които понеже поради това, че не познават нашата вяра, не я оценяват правилно… А други, не се довериха на нашата Църква и говореха, писаха като въобще не излъчваха православна християнска духовност. И се изпълни едно море от християнско високомерие, („с какво право ще ни затварят храмовете?“), задуха един вятър на православния егоизъм („ние изискваме да има богослужения“), вдигна се шум, осъждане на клирици и всяка форма на порицание. Защо ли? Какво ни направиха хората? Това не беше християнско поведение. И зад анонимността или зад фалшивите имена в социалните мрежи стои нечовешки канибализъм...».

Източник: Ορθοδοξία INFO

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal