Мистичният храм Кайлаша, издялан от гигантска скала

Aвтор: Мария Николова

Изумителните човешки и природни творения не спират да ни изненадват. Много от тях ни карат да се замислим дали става въпрос за извънземна мистерия, или невероятен човешки гений. Едно такова феноменално явление е храмът Кайлаша в Индия, наричан още „осмото чудо на света”. Причината?

Паметникът е издялан от едно-единствено парче скала.

Храмът е направен така, че да наподобява планината Кайлаш, която е домът на бог Шива. Този изумителен архитектурен шедьовър е създаден преди повече от 1300 години и то за по-малко от 18 години. Вярва се, че го е построил крал Кришна, който искал да има своя собствена Кайлаш. Затова след построяването, храмът бил покрит с бяла мазилка, която да наподобява снега, покривал планината.

Но, с изключение на няколко епиграфа, не съществуват други доказателства, които да свързват храма с името на крал Кришна. Това кара хората да си мислят, че е построен от изчезнала древна цивилизация.

За разлика от други храмове, Кайлаша е изграждан отгоре надолу. По време на извайването му били премахнати 150-250 хиляди тона твърда скала.

Образуван от един блок от изкопан камък, храмът впечатлява както с размерите си, така и с невероятните си скулптурни украси. На входа на храмовия двор има малка монументална кула, наречена „Гопурам”.

В централния двор се намира паметник на бика на Шива – Нанди. В основата на храма са изваяни слонове, които сякаш държат цялата структура. В залите на храма е изваяна скулптура на крал Равана, който се опитва да повдигне планината Кайлаш.

Легенда

Митове и мистика обгръщат този храм.

Според една средновековна легенда, произлизаща от народа Марати в Махараштра, по онова време крал Кришна бил много болен. Кралицата се помолила на Шива да излекува съпруга й, като в замяна тя обещала да построи храм в негова чест и се отдаде на пости, докато приключи изграждането му. Бог Шива изпълнил желанието на кралицата й съпругът й оздравял. Архитектите обаче се притеснявали за поста на кралицата, защото построяването на храма можело да отнеме месеци. Тогава архитект на име Кокаса наредил храмът на бъде построен за една седмица, като извайването му започнало отгоре надолу.

Въпреки проучванията и научните доказателства, хората все още се опитват да разгадаят тайната зад построяването на този уникален архитектурен феномен.

Днес храмът е под закрилата на ЮНЕСКО.

Източник: Flash NEWS

Забележка от Doxologia INFONEWS: правилните наименования са божества или езически божества.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal