Начало » Новини » Светът » Мелитински Епископ Максим: Осветскостяването и крайният зилотизъм разяждат тялото на Църквата

Мелитински Епископ Максим: Осветскостяването и крайният зилотизъм разяждат тялото на Църквата

Днес на 31 май 2020 г., на 7 Неделя на Светите 318 Отци от Първия Вселенски събор, беше първата неделя, в която Свещените Храмове във Франция отвориха врати със съучастието на вярващите. Архиерейската Божествена Литургия в Митрополитския Храм на Свети Стефан в Париж беше отслужена от Преосвещения Мелитински Епископ Максим, Викарен Епископ на Митроплита на Галия г-н Емануил.

Вярващите следваха стриктно указанията на държавата относно задължителните мерки за защита от вируса Covid-19.

Преосвещеният Епископ в своята проповед се позова на необходимостта от единството на Църквата, така както тя се представя от Иисус Христос в Архиерейската молитва, която чухме днес в евангелския откъс от Евангелието по Йоан.

«Πάτερ ἅγιε, τήρησον αὐτοὺς ἐν τῷ ὀνόματί σου ᾧ δέδωκάς μοι, ἵνα ὦσιν ἓν καθὼς ἡμεῖς» или «Не съм вече в света, но те са в света, а Аз ида при Тебе, Отче Светий! опази ги в Твоето име, тях, които си Ми дал, за да бъдат едно, както сме и Ние» (Йоан 17:11), отбеляза Мелитинският Епископ. Той след това продължи да анализира множеството ереси и схизми в Църквата през годините. Той отбеляза всички крайни явления в Църквата, които създават поляризиране и разделения. Епископ Максим между другото заяви следното:

«Осветскостяването и незачитането на църковната традиция от една страна, и крайният зилотизъм (християно-талибанизъм – Бел. прев.) и фанатизъм от друга, разяждат тялото на Църквата, създавайки разделения.

В контекста на изразяване на нашите лични убеждения или дори на една позиция, която в действителност не дава представа за нас, но обслужва медийни интереси, жертваме нашата душа и предаваме Господа. Предаваме единството на Църквата.

Безсилни сме да бъдем достойни ученици на Христос. Предпочитаме разделението, за да обслужим някои лични интереси. Ще дадем обещание на Бог, защото обичаме повече себе си, отколкото Църквата.

И тогава какви Християни сме, когато четем и разбираме Евангелията според нашия мироглед, за да обслужат нашите цели?

Тогава да не слушаме сирените (русалки, бесове, демони – Бел. прев.), които се стремят да ни разстройват духовно и да ни отдалечават от църковното тяло.

Тези гласове, които се преструват, че са борят срещу консерватизма или тези гласове, които се представят като традиционалистични и святи се обръщат срещу всички останали, а това са гласовете на демоните.

Те ни се представят по най-прекрасния начин, така че да ни съблазнят и да ни фанатизират.

Обаче трябва да бъдем сигурни, че ще се изгубим в мрака, ако изпаднем в схизма и осъждане.

Без нашия брат няма да влезем в рая. Сами няма да можем да се справим. Това загубено единство ще трябва да търсим и да се молим денонощно да се върне.

И нашите молитви ще бъдат чути, когато на колене умоляваме Господа. В нашата молитва и в нашата вяра средно положение и среден път няма, а само пълно доверие в Бога.

И така, нека да не бъркаме нашата абсолютна и безусловна отдаденост към Бога с любящото ни отношение към нашия ближен, особено заблуденият, който има нужда от нашата любов, а не от нашето осъждане и надменност».

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Γαλλίας | Métropole Grecque Orthodoxe de France

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal