Начало » Други изповедания и религии » Други религии » Ислям » МВнР на Гърция осъди четенето на корана в Храма на Света София и цирка, организиран от Ердоган пред него | СНИМКИ & VIDEO

МВнР на Гърция осъди четенето на корана в Храма на Света София и цирка, организиран от Ердоган пред него | СНИМКИ & VIDEO

Четене на откъси от корана във Величествения и Патриаршески Храм на Света София Божия (Премъдрост Божия)

Автор: Йордан Георгиев

На 29 май 2020 г. късно вечерта станахме свидетели на една гавра и подигравка с религиозните чувства на милиони християни по целия свят и провокация срещу цялото човечество.

От 27 май до 28 май 2020 г. вечерта човечеството беше подложено на истерията, комплексите и провокациите на диктаторското ислямистко управление в Турция. Начело на това управление е еничарят с психически отклонения Реджеп Тайип Ердоган. Неговият прадядо Мимис Бакатоглу е известен гръцки понтийски революционер, избил стотици османлии. Винаги еничарите са били най-отмъстителни към тези, от които произхождат и най-агресивни към Светото Православие, което са изповядвали техните предци.

Първата провокация беше на 27 май 2020 г. ръководителят на дирекцията по вероизповедните въпроси на Турция (Дианет) Али Ербас заяви, че ще се четат откъси от корана в Света София на 29 май 2020 г. Неговото изявление предизвика реакции по целия свят от Европейския съюз до САЩ и ЮНЕСКО.

На 28 май 2020 г. около обяд гореспоменатият ръководител на Дианета заяви, че „може би ще реализираме петъчната молитва на площада и в дворното място на джамията Султан Ахмет през следващите седмици или дори по-късно“, т.е. Храмът Света София няма да бъде център на четенето на откъси от корана.

В рамките на същия ден по-късно следобед турският президент Ердоган отново скандализира международната общност, заявявайки, че на 29 май 2020 г. в Храма на Свет София ще се прочетат откъси от корана, което отново провокира острите реакции на световните лидери.

И така се стигна до 29 май 2020 г. вечерта, когато Реджеп Тайип Ердоган организира цяло шоу, което показва завземането на Константинопол от османците, слагайки началото на масовата ислямизация на византийското население, основно православно.

Министерството на външните работи на Гърция веднага реагира на този цирк изпращайки протестна нота и призовавайки Турция да спазва международните си ангажименти относно използването на паметника на културата за шоу, на което станаха свидетели милиони зрители от целия свят за годишнината от падането на Константинопол на 29 май 1453 г.

«Днешното прочитане на откъси от корана в Храма на Света София в един вселенски (световен) паметник на културата, който е под защитата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство  и който функционира като музей от 1935 г., представлява недопустим опит за подмяна характера му на паметник, както и провокация към религиозното чувство на Християните по целия свят», отбелязва в своето комюнике Министерството на външните работи на Гърция.

Освен това, това действие обижда международната общност и излага отново Турция, която е длъжна да уважава както Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство, така и ЮНЕСКО, чийто член е тя.

И накрая, МВнР на Гърция, призовава за пореден път Турция да спазва международните си ангажименти и да спре да ги експлоатира за вътрешна употреба, особено почетната ѝ роля на пазител на тази светиня, на един важен паметник като Света София, който принадлежи на цялото човечество.Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal