Кумановско-Осоговският Митрополит Йосиф от „МПЦ-ОА“ си подаде оставката, а Архимандрит Григорий Настески беше избран за Сарандопорски Епископ

На снимката: (от ляво надясно) Подалият оставка Кумановско-Осоговски Митрополит в схизма г-н Йосиф Пейоски и новоизбраният за Сарандопорски Епископ в схизма г-н д-р Григорий Настески

Превод: Йордан Георгиев

Покрай избора на Архимандрит Партений за Антанийски Епископ в схизма, на 21 май 2020 г. на редовната Синодална сесия на „Македонската Православна Църква – Охридска Архиепископия“, на същото заседание Кумановско-Осоговският Митрополит в схизма д-р Йосиф Пейоски си подаде оставката. На негово място е избран игуменът на Осоговския Монастир на Свети Йоаким Осоговски Архимандрит д-р Григорий Настески, който ще бъде ръкоположен за Сарандопорски Епископ в схизма на 26 юли в Храма на Свети Николай в Куманово, а по-късно ще бъде избран за Кумановско-Осоговски Митрополит в схизма.

Архимандрит Григорий има няколко висши образования и две докторантури. Богословското си образование го завършва в СУ „Климент Охридски“.

Официалната причина, поради която Митрополит Йосиф в схизма си е подал оставката е по здравословни причини, който е само на 43 години. Неофициалната е, че е бил против епископското ръкоположение на Архимандрит Партений. През 2013 г. е избран на Митрополитската Катедра на Кумановско-Осоговската Епархия. Подалият своята оставка Митрополит Йосиф ще носи титула бивш Куманоско-Осоговски Митрополит Йосиф.

Източник: 360stepeni.mk & МПЦ-ОА

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal