Начало » Разни » COVID-19 » Коронавирус като «Божие наказание»: Какво става в православните Мoнастири в Русия, Украйна и Беларус, които пламнаха от зараза с Covid-19?

Коронавирус като «Божие наказание»: Какво става в православните Мoнастири в Русия, Украйна и Беларус, които пламнаха от зараза с Covid-19?

Редица православни Мнастири в Русия, Украйна и Беларус пламнаха от зараза с коронавирус. Особено силно бяха засегнати онези от тях, чиито игумени игнорираха опасността от инфекция.

***

В Русия, Беларус и Украйна има голям брой заразени с коронавирус сред православното монашество. Това се отнася до редица древни манастири от православната лавра, до „Свети Сергий“ край Москва, Киевският пещерен манастир и манастира „Света Елисавета“ в Минск, чиито ръководства първоначално отричаха пандемията и дори игнорираха призива на патриарх Кирил за самоизолация.

„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ описа тези дни като особено тежко положението в Сергиевския манастир край Москва. Там общото събрание на монасите беше взело решение да не дезинфектира лъжичката за причастие, а посетителите са можели свободно да целуват кръста, иконите и ръцете на свещениците  по време на Великденските празници, за които са се струпали множество богомолци.

В резултат на това от общо 170 духовници в манастира заразени са се оказали поне 150, сред които и двамата митрополити Питирим и Парамон. Единайсет от болните са били настанени в болница с пневмония и висока температура, а петима монаси дори са починали, отбелязва изданието.

В Духовната академия към манастира също имало множество заразени, макар че първоначално бе съобщено само за 52 случая на коронавирус. В женския манастир „Света Троица“ в Дивеево край Нижни Новгород повече от половината от 500-те монахини са заразени. В края на април манастирът бе поставен под карантина и затворен за посетители.

Игуменът на манастира „Св. Елисавета“ край Минск Андрей Лемешонок, също като президента на Беларус Лукашенко, отрича наличието на пандемия и говори за „психоза“. Той обяви, че вярва в изцелителните сили на Господ, който бил „главният лекар на нашия свят“. В манастира, където за Великден се събраха повече от хиляда вярващи, болшинството от 130-те монахини са болни. Игуменът стигна дори дотам да каже, че Господ е наказал само онези монахини, които са имали грехове.

«Божие наказание»

В Киевския пещерен манастир заболели са почти всички от общо 200 монаси, а двама са починали. Игуменът, митрополит Павел, първоначално отказваше да наложи карантина в манастира, докато самият той не хвана вируса и трябваше да бъде лекуван в болница. Отец Сергей от същия манастир предрече, че 90% от населението на земята ще се разболеят от Ковид-19, което било божието наказание за греховете на хората.

Съвсем различна е картината в Западна Европа, посочва католическата информационна агенция KNA. В Швейцария, например, манастирите ще останат затворени за посетители поне до началото на юни, а за групови посещения вероятно и до по-късно. През тази година традиционните майски религиозни поклонения в манастира Айнзиделн, който е свещено място за всички католици, ще преминат под мотото „Вкъщи с Дева Мария“. Пред агенцията Филип Щайнер от Бенедиктинския орден казва по този повод: „Щом като не е възможно поклонение пред Божията майка в Айнзиделн, всеки дом може да бъде превърнат в дом на Дева Мария – чрез молитва и любов към ближните хора“.

Източник: DW

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal