Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » Руска Църква в Украйна (РПЦвУ/бивша УПЦ-МП) » Конфликтите се разпалват от «титушки»*: Свещеник на ПЦУ разказва подробности за сблъсъците в Задубривка

Конфликтите се разпалват от «титушки»*: Свещеник на ПЦУ разказва подробности за сблъсъците в Задубривка

Превод: Соня Димитрова
*в Украйна наричат «титушки» млади хора, със спортна външност, които срещу заплащане се използват при различни незаконни акции
Свещеникът на ПЦУ Назарий Хахалюк разказа подробности за сблъсъците в село Задубривка, Чернивецка област. Общността преминава към ПЦУ още през януари 2019 г., а малцинството от Московската патриаршия използва гостуващи «титушки», за да разпалват конфликти и да блокират мирния преход.

«По-голямата част от селото, а това са 158 души, още на 27 януари 2019 г. гласува за преход към Православната църква на Украйна. Имаше и полиция, и държавен регистратор, които записаха всичко. Гласуваха само селяните, които имат постоянно жителство», – каза свещеникът в коментар пред «Духовний фронт».
«Нямаше нарушения, събранието беше легитимно. През май 2019 г. бяха подготвени документи в полза на ПЦУ, която според документите има право на собственост на тази църква. Тоест документи за сградата, регистрацията, те са регистрирани в полза на ПЦУ», – каза отец Назарий.
Но местният свещеник от РПЦ (става въпрос за отец Леонид Деликатни, за когото Doxologia Infonews съобщи, че е починал на 4 май. Предполага се, че причината за смъртта му е COVID-19 – бел. Doxologia Infonews) направи още едно, фейково събрание, покани много «гости» от други места. А през декември миналата година под портите на църквата привърженици на РПЦ нападнаха енориашите на ПЦУ. «Православните» титушки счупиха масата, обърнаха хлябовете, не позволяваха на енориашите на ПЦУ да провеждат Богослужение, тоест провалиха Богослужението, биха енориашите на ПЦУ и селския глава Виталий Хончирюк.
Ситуацията се влоши дотолкова, че вярващите на Православната църква на Украйна в село Задубривка се обърнаха към президента Володимир Зеленски да ги защити от нападенията на привържениците на РПЦвУ, които докарват в селото непознати лица.
Преди няколко дни конфронтацията отново се разгоря: на 4 май (тоест същия ден, когато почива отец Леонид – бел. Doxologia Infonews) «титушките» дойдоха с тояги и сълзотворен газ. Един от тях, на име Володимир, стреля с пистолет.
Според свещеника на ПЦУ местните вярващи на Московската патриаршия са мирни и спокойни, но мирният преход се блокира от гостуващите «титушки». Те са настроени агресивно, обиждат верните на ПЦУ и са въоръжени.
Конфликтът продължава година и четири месеца. Полицията се грижи за реда всяка неделя и през празничните дни, тогава идват по 20-50 полицая.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal