Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » Истинският враг на Църквата е самият Московски Патриарх Кирил

Истинският враг на Църквата е самият Московски Патриарх Кирил

Автор: свещеник Емануил Гречанинов
Превод: Соня Димитрова
Още през далечния септември 1975 г., по време на пребиваването си във Финландия, протопрезвитер Александър Шмеман така описва бъдещия 16-ти патриарх Московски и на цяла Русия:
«В края на разходката по мократа, празна улица с отец Кирил. Говорихме за Църквата в Русия, за дисидентите. Гундяев е «никодимит» (той е на двадесет и девет години, а вече е Архимандрит и ректор на Академия!), тоест умно момче и «clever». Но това, което той казва и както го казва, ми се струва и искрено, и правилно».
Само Бог знае какво би казал отец Александър за този «умник и clever» днес, когато той със своя указ наложи аргос на Протодякон Андрей Кураев и така нанесе последния удар по репутацията си пред Църквата и руското общество, не само по себе си лично, но и по цялата си църковна дейност за почти 30-годишен период. Но аз съм абсолютно сигурен, че отец Александър Шмеман щеше да разбере що за човек е това и цялата му «никодимитска» същност още през 2002 г., когато Митрополит Кирил с ръцете на Епископ Иларион (Алфеев) разгроми Сурожската Епархия. Негово Блаженство починалият Митрополит Антоний Сурожки в отвореното си писмо до Епископ Иларион доста ясно посочи поръчителите на това безбожно действие. Но воплите на владика Антоний така и не бяха чути! Досега не преставам да се учудвам как след сурожската трагедия много умни хора в нашата Църква, включително отец Андрей Кураев, могат все още да се възхищават на Патриарх Кирил и неговите фаворити, и да подкрепят дейността им през 2009–2012 г.
Днес Патриарх Кирил наложи аргос на човек, който повече от шест години се опитва по някакъв начин да спаси авторитета на Църквата в обществото. Не да подкопае, както някои смятат, а именно да спаси. Отец Андрей е известен и затова може открито и, което е важно, от свое име, от името на свещенослужител и мисионер, да говори за нашите църковни проблеми, да разобличава беззаконието в Църквата, като по този начин показва на обществото, че Църквата не са само «попове с Мерцедеси» и ненаситни хомоархиереи, но и истински християни, които разпространяват светлината на Евангелието и Христовата истина.
Но Патриарх Кирил е убеден: Църквата – това съм аз; има само две мнения – моето и на враговете на Църквата. Тези, които не мислят така, са «предатели в расо». Всъщност истинският враг на Църквата е самият Патриарх Кирил. Само враг на Църквата може да разкъса хитона на Христос като прекъсва евхаристийното общение с братските Църкви поради нежеланието си да признае и поправи грешките си по отношение на Църквата в Украйна. Само враг на Църквата може да я натовари с прекомерни данъци. Само враг на Църквата може да ръкоположи за архиереи хора, за които той знае със сигурност, че не трябва да епископстват, а да лежат в затвора за развращаване на малолетни. Само враг на Църквата може да преследва хора, които се борят с това, и да го прави с особен цинизъм, под прикритието уж на грижа за добрата памет на настоятеля на Елоховския Събор Протойерей Александър Агейкин.
Да, обективно погледнато в случая о. Андрей Кураев се е изказал неудачно. Пък и не винаги това, което той пише, е достоверно. Понякога, от моя гледна точка, той говори изобщо пълни глупости. Но той не опозорява Църквата, за разлика от такива фигури като Протойереите Андрей Ткачьов и Димитрий Смирнов, Схиигумен Сергий (Романов) – списъкът може да бъде продължен. Наказва ли ги тях Патриарх Кирил? Е, да, с изключение на откровено екстремистката проповед на Схиигумен Сергий, за която местният Архиерей му забрани само публични изказвания. И край. Да не говорим за това, че Череповецкият Епископ Флавиан, заподозрян, че произвежда наркотици (!), просто тихомълком бе изпратен в Монастир – вероятно Патриарх Кирил не счита такива случаи за опозоряващи Църквата. Само си помислете, някакви си наркотици, това не е като да не сте съгласни със Светейшия, от това няма по-лош грях!
С една дума, стига сте живеели с илюзии, ако някой все още живее с тях! Вече е очевидно, че цялата дейност на Московския Патриарх Кирил е насочена към унищожаването на Църквата. Че човекът, седнал на трона на Московската Патриаршия, просто не е християнин. Неотдавна един мой млад приятел каза: «видях огъня на молитвата на Патриарха». Не знам, може би молитвата му е огнена, но очевидно не е към християнския Бог, който е Любов. Защото той няма и грам любов към тези, които нарича свои чеда.
Източник: Ахилла
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal