Начало » Новини » Светът » ИЗВЪНРЕДНО: Известният Протойерей Дмитрий Смирнов и още трима клирици са хоспитализирани с подозрение за коронавирус COVID-19

ИЗВЪНРЕДНО: Известният Протойерей Дмитрий Смирнов и още трима клирици са хоспитализирани с подозрение за коронавирус COVID-19

Превод: Соня Димитрова
На 06 май 2020 г. Наталия Зубкова, съпруга на руския свещеник от Московската Патриаршия Александър Зубков, който се намира в болница с подозрение за коронавирус COVID-19, написа на страницата си във Facebook: «Заедно с отеца в болницата сега са отец Дмитрий Смирнов, отец Николай Кречетов, отец Владислав Свешников и много други отци и още много добри лекари». По-рано бе съобщено и за хоспитализацията с коронавирус на Протойерей Александър Шаргунов.
Както отбелязва анализаторът на Credo.Press, повечето от хоспитализираните свещеници са в «рисковата група» – или заради напредналата си възраст, или заради наличието на хронични заболявания, които усложняват протичането на коронавирусната инфекция.Изправена пред страданието на близките си, Наталия Зубкова оценява важността на карантинните мерки, в които една част от църковниците се съмняват: «Нека служат в затворени храмове, всичко скоро ще премине и всички, както преди, ще се съберем в храмовете и ще се радваме и ще се молим, а сега ще седим вкъщи и ще се молим» – призовава тя и допълва: «Предлагам молитва по споразумение. Господ сега е по-близо от всякога до нас, не допускайте страха в сърцата си, пуснете мира и любовта, пуснете Бога вътре и не мърморете на свещениците, приемете го като изпитание, опазете нашите свещеници».
Информацията на Наталия Зубкова за заболелите свещеници частично бе потвърдена от известния религиовед Сергей Чапнин. На страницата си във Facebook той написа: «Помолиха ни да уточним дали Протойереите Дм. Смирнов и Н. Кречетов се заразени и са попаднали в болницата. Ние обаче не можем да потвърдим тази информация.
За Прот. Александър Шаргунов и Владислав Свешников има потвърждение от близки роднини».
В коментарите към публикацията на Чапнин читателят Сергей Миронов пише: «Един приятел ми се обади днес и поиска да уточня, вярно ли е, че Димитрий Смирнов е болен от вируса? Направих няколко обаждания. Едното просто бе отклонено, а второто – успешно. Мъжът от другата страна на линията каза, че всички най-доверени хора в енорията на Смирнов били много сериозно болни. Диригентът Илия Красовицки е в тежко състояние, диригентката Татяна Павловна вече се възстановява, диригентката Катя Грошева също е болна, накратко … всички, които празнуваха Великден и всички дни преди и след него. За Дмитрий Смирнов източникът каза: «Този ​​въпрос е затворен. Не подлежи на обсъждане. Такава е волята на самия игумен».
В коментарите на другите читатели се споменават фамилиите и на други свещеници, които също са се лекували в болница от COVID-19.

От Doxologia INFONEWS припомняме скандалните изказвания на Протойерей Дмитрий Смирнов когато той заяви, че „момичетата не трябва да ходят на училище“ и че „жените, които живеят безбрачно с мъж, са безплатни проститутки“.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal