Зам.-министърът на МВнР на Гърция Милтиадис Варвицьотис: Гърция няма да позволи да се промени статутът на Света София в Константинопол | AUDIO

Превод: Йордан Георгиев

Зам.-министърът на външните работи на Гърция г-н Милтиадис Варвицьотис заяви пред Real FM 97,8, че Гърция отказва да приеме промяна да статута на Света София от страна на Турция.

Г-н Милтиадис Варвицьотис коментира предложението на Турция да превърне Храма на Света София в джамия като заяви, че „нещо такова би довело със сигурност до една реакция от гръцка страна, която щеше да бъде свързана с интернационализиране на това положение. Не можем да приемем тази промяна за паметник от световното културно наследство, както и да придобие отново отомански облик, който се е загубил вече от момента, в който основателят на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк е решил да лиши този паметник от религиозния му характер“.

Г-н Варвицьотис се позова на своето изявление пред неделния Real News, заявявайки, че „всяко едно оспорване на статута на Света София от Турция ще представлява  обида и провокация срещу международната общност“.

Тези действия на Турция ще доведат до по-нататъшното ѝ изолиране в рамките на Съвета на Европа, в който участва и чийто председател ще стане Гърция в следващите шест (6) месеца.

По отношение на турските публикации, които се отнасят до Вселенския Патриарх и които го свързват с движението на Фетхуллах Гюлен, зам.-министърът на външните работи отбеляза и подчерта, че Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей един световен религиозен лидер и каквато и да е обида към неговата личност, в никакъв случай няма да помогне за международния облик на Турция, която иска да изглежда като светска държава, която уважава религиозните свободи.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal