ЕКСКЛУЗИВНО: Руската Църква в Беларус със строго предупреждение към всички духовници, които не спазват хигиенните норми

Автор: Doxologia INFONEWS
На 30 април 2020 г. Руският Митрополит в Минск и Заславъл (Руска Църква в Беларус/Московска Патриаршия) г-н Павел (Пономарьов) заяви, че всички духовници, които пренебрегват хигиенни норми във времето на пандемията от коронавирус, могат да бъдат изправени пред църковен съд.
Обръщам специално внимание на Преосвещените Архипастири, наместници и Игумени на Монастири, архиерейски наместници (…) относно необходимостта от стриктно спазване на разпоредбите и указанията на Светейшия Патриарх и Свещения Синод, а така също и да се съблюдават всички инструкции, които са ви предоставени във връзка с предотвратяване разпространението на инфекцията от коронавирус“ – се казва в изявлението на Руския Митрополит в Беларус.
Митрополит Павел подчертава, че „пренебрежителното отношение и съзнателното неспазване на хигиенните норми, а така също и призивите за игнориране на инструкциите на църковната власт (които са основани на компетентното мнение на лекарите по време на епидемията), не са свидетелство/доказателство за вяра или „стоене в Истината“, но това са престъпления против ближните, респективно и против Бога.
Всеки виновен ще отговаря за тези престъпления пред Бога според Евангелския Закон, и пред хората – според държавните закони. В случай, че се разкрие явно пренебрегване на санитарните норми, клириците ще бъдат подложени на най-строгите канонични наказания, а могат да бъдат изправени и пред църковен съд.“ – добавя Архиереят.
Той отбелязва, че инструкции за противодействие на коронавируса нееднократно са изпращани по Митрополиите, Монастирите и енориите, но не всички са реагирали на препоръките с надлежно внимание и изпълнение.
Ние не затворихме Храмовете и Обителите за посещение в дните на пасхалните празници, като призовахме всички да съблюдават санитарните норми и мерките за безопасност. Но небрежното отношение към нашите призиви (…) доведе до случаи на заразяване с коронавирус сред редица наши свещенослужители, монашестващи и миряни, както и сред енорийски служители, студенти от духовните Школи и сред обикновените енориаши.“ – заявява още Митрополит Павел.
По Божия милост, мнозинството от заразените преодоляват заболяването в сравнително лека форма, но има и такива, които и днес имат нужда и се нуждаят от хоспитализация. Някои от болните свещенослужители и монашестващи в момента са в интензивни отделения. За наша обща скръб, вследствие от коронавирусна инфекция, на 29 април на 57-годишна възраст почина един от свещенослужителите на Митрополията в Минск – Йерей Генадий Бутко, от Катедралата на Светите Апостоли Петър и Павел в Минск.“ – уточнява Митрополит Павел.
Във връзка с настоящата трудна обстановка отново призовавам всички (…) верни чеда на Руската Църква в Беларус да съблюдават призивите на Негово Светейшество Патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил, както и препоръките на Министерството на здравеопазването, които проявяват силно безпокойство за нашето здраве и за живота ни.
Спазвайки стриктно всички санитарни норми в Храмовете и Монастирите, всеки може да защити не само себе си, но и хората около себе си от ужасната болест. Когато влизате в Храмовете, спазвайте безопасно разстояние и необходимите предпазни мерки. Помнете, че всеки човек може да бъде носител на вируса, дори и ако заболяването при него протича леко или без наличие на симптоми.
Въздържайте се от участие в богослуженията, от посещаване на Храмове (…) ако почувствате дори и най-малки признаци на някакво заболяване. На места, където епидемиологичната обстановка е сложна, се благославя извършването на богослужения в храмовете да става без участието на вярващи, за да не се излагат хората на риск от заразяване.“ – заключава в изявлението си Руският Митрополит в Беларус.
Накрая Архиереят призовава всички, които имат възможност, да оказват помощ както морална, така и материална, на Министерството на здравеопазването в Република Беларус, както и на заразените и на техните семейства.
Също така Митрополит Павел призовава да се надяваме на Божията милост и помощ, като внимаваме да не губим благоразумие и трезвеност в разсъжденията.
Призовавам всички да се молят за скорошно оздравяване на болните, за упокоение душите на починалите, както и за търпение, кураж, искрена вяра в Бога и надежда в Божията милост у всеки гражданин на Беларус. Христос Воскресе! Воистину Воскресе!
От Doxologia INFONEWS поздравяваме Руския Митрополит Павел за тази позиция – признак за отговорно отношение и загриженост за здравето и живота на чедата на Руската Църква в Беларус.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal