ЕКСКЛУЗИВНО: Бившият Хушски Епископ е арестуван за педофилия и изнасилване на негов ученик от Духовната Семинария в Хуш | ВИДЕО & СНИМКИ

Автор: Doxologia INFONEWS

Бившият Викарен Епископ на Епископията на Хуш проф. Корнилий Онила (Румънска Патриаршия) е арестуван по нареждане на Прокуратурата в Яш, Румъния. За това съобщава Știrile PRO TV.

Апелативната Прокуратура в Яш го обвинява в педофилия и множество изнасилвания, едно от които спрямо негов ученик в Православната Духовна Семинария „Свети Йоан Златоуст“ в Хуш, където бившият Епископ е бил ректор и преподавател по различни богословски дисциплини.

Най-много извършени престъпления от Епископ Корнилий са през периода 2016–2017 г.

Доказателствата за престъпленията (видеозаписи) излизат наяве през лятото на 2017 г. През същата година Архиереят е имал връзка с един от учениците си.

Бившият Архимандрит, който е служил в Митрополитската Катедрала в Хуш, също е обвинен и арестуван за сексуално насилие над други деца от Духовната Семинария.

Румънската Патриаршия докрая смяташе, че г-н Корнилий е невинен, но на 18 август 2017 г., след вече много заведени дела срещу Архиерея и непрекъснато излизане на нови факти и доказателства, сам г-н Корнилий реши да се оттегли от управлението на Духовната Семинария и на Свещената Епископия на Хуш, признавайки пред Синода на Румънската Патриаршия за извършените деяния от него.

След изпратено покайно писмо от г-н Корнилий, Свещеният Синод на Румънската Патриаршия одобри искането на Епископ Корнилий и го отстрани от Епископската Катедра. След това Румънската Патриаршия помоли за прошка от всички и призова хората да не се разстройват заради греховете на клириците.

На 05 октомври 2017 г. Свещеният Синод на Румънската Патриаршия избира родения през 1977 г. Епископ Игнатий Триф за нов Епископ на Свещената Хушска Епископия. Неговата интронизация беше на 22 октомври 2017 г.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎