Начало » Новини » Светът » Един от приоритетите на Американския Архиепископ Елпидофор е изграждането на новия Храм на Свети Николай на кота нула в Ню Йорк, пострадал от атентатите на 11 септември 2001 г. | СНИМКИ & VIDEO

Един от приоритетите на Американския Архиепископ Елпидофор е изграждането на новия Храм на Свети Николай на кота нула в Ню Йорк, пострадал от атентатите на 11 септември 2001 г. | СНИМКИ & VIDEO

Автор: Doxologia INFONEWS
На 11 май 2019 г. в ден събота, Светият и Свещеният Синод на Вселенската Патриаршия избра за Архиепископ на Америка Митрополита на Пруса г-н Елпидофор.
На 11 май 2020 г. се навършва точно една година от този избор. Поради тази причина Архиепископ Елпидофор качи в своя профил във фейсбук обща снимка с Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Той изказа своята признателност към Бога и Майката Църква Вселенската Патриаршия, но и към своето паство за вярата и любовта към него.
«Заедно ще преминем това изпитание», заяви Архиепископ Елпидофор.
И по-конкретно:
«Аз съм признателен на Бога и на нашата Майка Църква за моя избор, преди точно една година. Признателен съм и към вас, паството на нашата Архиепископия за вашата вяра и любов. Заедно ще преминем това изпитание».
Изборът на Пруския Митрополит Елпидофор за нов Архиепископ на Америка стана възможен след оставката на Архиепископ Димитрий Тракателис след 20-годишно управление.
«Архиепископ Елпидофор още от първия момент „запретна ръкави“  и работеше дори по 16-17 часа на ден», заявяват неговите сътрудници, «за да възстанови доверието на гръцката общност в САЩ към Църквата, което беше пострадало заради скандалите и лошото управление, които се разкриха през последните четири години», както ни припомня ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ в своята обстойна публикация.
Основната цел на Американския Архиепископ беше още от самото начало да заздрави финансите на Архиепископията и да преструктурира службите ѝ за да бъдат по-ефективни.
Основното занимание на Архиепископ Елпидофор в последно време е рестартирането на изграждането на новия Храм на Свети Николай на кота нула в Ню Йорк. Според Архиепископа Храмът, освен че е място за поклонение за гръцката общност и другите православни, но и като представлява национално място за поклонение на всички американци, след атентата на 11 септември 2001.
Вече са събрани 45 млн. долара, факт който показва голямо доверие на гръцката общност към целите на Архиепископ Елпидофор. Откриването на новия Храм, ако това стане възможно ще стане от Вселенския Патриарх на 11 септември 2021 г., когато се навършват 20 години от терористическите актове срещу Световния Търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. Архитектът на новия Храм е известният в целия свят архитект Сантяго Калатрава. Новият Храм ще бъде умален съвременен вариант на Патриаршеския и Величествен Храм на Света София в Константинопол, който в момента е музей. Храмът представлява стилизирана форма на иконата на Света Богородица, седяща на трон и държаща Иисус Христос като дете в своя скут.
Пред Храма ще има голям площад с неговото име. Покрай храма ще бъде изградена пешеходна зона с растителност. По този начин Храмът на Свети Николай ще стане новата централна сграда в този район на Манхатън, заедно със спомена от двете кули, които засенчваха малкия стар Храм на Свети Николай.
Точно до кулите близнаци до 11 септември 2001 г. се намираше Свещения Храм на Свети Николай, който е построен от гръцки емигранти през 1832 г. Храмът остана под развалините на падналите кули близнаци. Храмът беше дълъг 17,7 метра, широк 6,71 метра и висок 10,67 метра. В него се съхраняваха Мощи на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, на Света Екатерина и на Свети Сава Освещени, които са дарени последния руски цар Николай II. След атентата Мощите се загубиха и досега все още не са намерени.
Храмът на Свети Николай в Манхатън, Ню Йорк (1832 – 11 септември 2001)
Храмът имаше паство от редовно черкуващи се около 70 семейства, основно от гръцката общност, както и гърци, които са работили в кулите близнаци. В момента на атентата никой не се е намирал в Храма като по чудо. Малка част от иконите са намерени. Сред намерените икони са макар и повредени тези на Свети Дионисий Закинтски и на Живоприемни Източник, както и някои богослужебни книги.
Дългослужещият в този храм отец Йоаннис Ромас и неговото паство се преместват в съседната енория на Храма на Светите Константин и Елена в Бруклин.
Намерените Икони и богослужебни книги от стария Храм
Миналата година Архиепископ Елпидофор постави нов председател на Богословската школа на Честния Кръст Господен в Бостън, предотвратявайки по този начин голямата опасност от загубване на удостоверяването на дипломите от страна на компетентните власти на щата Масачузетс.
Архиепископ Елпидофор положи в последно време и  усилия да се се подкрепи гръцкият език и образование чрез възстановяването на Висшия Съвет за гръцко образование.
Сред приоритетите на Архиепископ Елпидофор след първата година в Америка е също и ефективното управление на пандемията от коронавирус с църковен дискурс, но и чрез осъзнаване сериозността на положението.
Снимки на стария Храм на Свети Николай в Манхатън, Ню Йорк (1832 – 11 септември 2001)
Снимки на новостроящия се Храм на Свети Николай в Манхатън, Ню Йорк 
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal