Държавното бюро за разследване на Украйна проведе следствени действия в киевската резиденция на Почетния Патриарх Филарет (Денисенко)

Превод: Соня Димитрова

Държавното бюро за разследване на Украйна продължава досъдебното разследване по дело за разпалване на междуконфесионална вражда от група лица, включително длъжностни лица на органите на държавната власт. Следствените действия бяха проведени на 15 май 2020 г. в помещенията на официалната резиденция в Киев на Почетния Патриарх Филарет (Денисенко). Това съобщи адвокатът на несъществуващата „Киевската Патриаршия“ Неонила Ткаченко на страницата си във Facebook.

«На 15 май 2020 г. в помещенията на Киевската патриаршия се извършват следствени действия с участието на Негово Светейшество Патриарха … Патриархът реши всестранно да съдейства на разследването и да не допуска нарушаване на правата на вярващите и духовенството» – отбеляза Ткаченко.

«Порошенко с Епифаний и Нишчук (Йевхен Нишчук е бившият министър на културата по време на президентския срок на Петро Порошенко – Бел. прев.) са под следствие за разпалване на междурелигиозна вражда. «Чудесна компания». И тези хора все още претендират за църковни регалии и статуси?» – недоумява адвокат Ткаченко.

Според версията на тази структура, която днес обединява около 30 енории, предмет на разследването е злоупотребата при получаването на Томос за Автокефалия на Украинската църква и последващото отписване на Киевската Патриаршия от държавния регистър.

Източник: Credo.Press

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal