Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Държавният Съвет на Гърция: Предоставянето на автокефалия на Украинската Църква (ПЦУ) е право на Вселенската Патриаршия, а ръководенето на този въпрос от страна на Еладската Църква е прерогатив на Атинския Архиепископ

Държавният Съвет на Гърция: Предоставянето на автокефалия на Украинската Църква (ПЦУ) е право на Вселенската Патриаршия, а ръководенето на този въпрос от страна на Еладската Църква е прерогатив на Атинския Архиепископ

Автор: Йордан Георгиев
Според информацията, публикувана в ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Държавният Съвет на Гърция с председател г-н Атанасиос Рандос, както и с докладчика-член на Държавния Съвет г-н Василиос Андрулакис с решение № 944/2020 и съответното направено изявление отхвърля молбата на „Общогръцкия Православен съюз“ и физически лица, които са поискали отмяна на решението на Свещения Синод на Йерархията на Еладската Църква, с което се признава според каноничното право, правото на Вселенската Патриаршия за предоставяне автокефален статут на Украинската Църква, както и прерогатива на Архиепископа на Атина да ръководи въпроса от страна на Еладската Църква.
По-конкретно, Държавният Съвет реши, че решението на Свещения Синод на Йерархията на Еладската Църква представлява вътрешен църковен въпрос, който се отнася до структурата на Православната Църква и междуправославните отношения, отбелязвайки, че този въпрос се регулира изключително от каноничното право, а не от държавните норми, както и че не произтичат законови последици в положението и компетентностите на политическите органи.
Накрая, Пленумът на Държавния Съвет обяви молбата за отмяна на Решението на Йерархията на Еладската Църква от 12 октомври 2019 г. като недопустима, тъй като е насочена  към акт с духовно съдържание, който няма характера на изпълнителен административен акт, т.е. не може да бъде контролиран от Държавния Съвет.  С други думи, предметът на иска е недопустим, тъй като предоставянето на автокефалия е право на Вселенската Патриаршия, съгласно каноничното право, а ръководенето на процеса за признаване на автокефалията е привилегия (прерогатив) на Атинския Архиепископ, който представлява Еладската Църква като нейн Предстоятел. Предстоятелят на една поместна Църква има правото да добавя и премахва от своите Диптиси Предстоятели на други поместни Църкви. Не може Свещеният Синод на една поместна Църква да взема решение относно действителността или недействителността на Томос за автокефалия, предоставен от Вселенската Патриаршия. Над Вселенската Патриаршия е само Вселенският Събор, който може да отмени предоставените от нея Томоси.  А Предстоятелят на съответната поместна Църква има прерогатива да добави в своите Диптиси новия Предстоятел. В случая новият Предстоятел в Православната Църква като цяло е Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний. Затова останалите Предстоятели на поместни Църкви, които не са го добавили в своите Диптиси е редно да го направят. Това е тяхна привилегия!  Решение на Майката Църква не може да бъде обсъждано, разглеждано, ревизирано, отменяно, потвърждавано и пр. от Синод на друга поместна Църква! Решението е категорично и ясно – има предоставен Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна от 05 януари 2019 г.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal