Начало » Разни » COVID-19 » Гърция: Тази година Рамазан Байрам или Ид ал-Фитър, който се пада на 24 май няма да се празнува като миналите години заради Covid-19 | VIDEO

Гърция: Тази година Рамазан Байрам или Ид ал-Фитър, който се пада на 24 май няма да се празнува като миналите години заради Covid-19 | VIDEO

Превод: Йордан Георгиев

В края на поста за Рамазана или Ид ал-Фитр тази година няма да се празнува, както миналите години, заради пандемията от коронавирус, заяви зам.-министърът за Гражданската защита на населението на Гърция г-н Никос Хардалияс по време на своя брифинг за развитието на пандемията.

Искам да се обърна към нашите съграждани мюсюлмани. Както знаем на 24 май е един от най-големите празници за мюсюлманите – Ид ал-Фитър. Тази година не може да се празнува, както миналите години. Същото беше за еврейския празник Песах и за празника Пасха (Възкресение Христово). Причината е, че искаме да защитим общественото здраве, здравето на семействата, на приятелите и на нашите любими хора. Затова трябва да избягваме масовите струпвания“, заяви г-н Хардалияс.

Министерството на образованието и вероизповеданията на 23 април заяви, че няма да се предоставят места от правителството или от общините, както е ставало в миналото за молитвата към края на поста за Рамазана. За джамиите ще важи това, което важи за останалите места за почитание (църкви, синагоги, молитвени домове и др. – Бел. прев.). Още от началото, регулациите за местата за почитание бяха определени за всички, без изключения“, добави той.

И така, съгласно Общото правителствено решение, което беше публикувано на 12 май 2020 г. най-големият брой вярващи, които могат да се намират в една джамия се определя аналогично 10 кв.м. за един вярващ. Например в едно място за почитание с площ 300 кв.м. най-големият брой вярващи може да бъде 30 души с отстояние един от друг 1,5 метра. За местата за почитание, които са с площ над 500 кв.м., съответно не повече от 50 души. Останалите мерки, които трябва да се спазват са същите, както за останалите места за почитание. Разбира се вярващите могат да се намират в дворните пространства, когато искат да съучастват в молитвата за края на поста, но под строги условия за спазване на отстояния между тях. И в този случай се препоръчва употребата на маска за тяхната защита. Уязвимите групи ще трябва да останат в своите домове. Молитвата вкъщи е най-добрият начин да изпълнят своите религиозни задължения. Искаме от нашите съграждани мюсюлмани да направят същата жертва, която направиха останалите граждани на страната от другите вероизповедания“, заяви накрая министър Хардалияс.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal