Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Сърбия » В Черна гора стотици вярващи отбелязаха празника на Свети Василий Острожки

В Черна гора стотици вярващи отбелязаха празника на Свети Василий Острожки

На снимката: Сръбското знаме под формата на защитна маска в Черна Гора

Автор: DoxologiaINFONEWS

В Черна гора стотици вярващи отбелязаха празника на Свети Василий Острожки в Свещената Обител на Свети Василий Острожки.


Въпреки карантината, на 12 май 2020 г. стотици православни християни дойдоха в Черна гора до Острожките скали, за да отбележат празника на Свети Василий Острожки, съобщи интернет изданието ИН4С.


Дъждът не попречи на вярващите да целунат Мощите на почитания Светец и да му се помолят. Но заради карантината броят на вярващите на Литургията беше много по-малък, отколкото през предишните години, отбеляза сайтът на Сръбската Патриаршия.

Вярващите стояха в два реда пред портите на Монастира, за да спазват дистанцията, предписана от санитарните норми, а охраната раздаваше маски на хората, които нямаха.

Черногорско-Приморският Митрополит Амфилохий (Радович), след като прочете Евангелието, се обърна към енориашите и поклонниците с проповед.

«Силата на Христос е най-добрата ваксина за лечението на всички вируси, както духовни, така и психически, и физически. Тази сила, до която също се докосваме, присъства в Острог в продължение на триста и петдесет години благодарение на Мощите и чудесния подвиг и жертва на нашия Свети Отец Василий. И хиляди и стотици хиляди хора се събират, за да се докоснат до Христовата дреха» – каза той.

Според Митрополит Амфилохий Мощите на Свети Василий Острожки са най-добрата ваксина срещу вирусите на омразата към Бог и братоубийството.

По-рано той изрази надежда властите да се подчинят на Свети Василий Острожки.

Същевременно, в Черна гора премина протестна акция срещу ареста на клирици на СПЦ.

Вечерта на 11 май 2020 г. в центъра на Беране, Черна гора, група граждани проведоха масов протест срещу ареста на 5 свещенослужители от Монастира «Джурджеви Ступови» на Сръбската Православна Църква. Това съобщи на страницата си във Facebook Radio Berane-Zvanična strana.

Клириците на Сръбската Църква бяха арестувани за отслужването на Литургия в деня на паметта на Свети Георги Победоносец, срещу тях бяха повдигнати наказателни обвинения.

В подкрепа на свещенослужителите жителите на града обиколиха населеното място с включени сирени, след което спряха в центъра на Беране и започнаха да скандират: «Няма да дадем светините си, няма да дадем свещениците си».

Полицията отиде при протестиращите, но гражданите продължиха да скандират. Когато към тях се присъедини още една група хора, служителите на реда отстъпиха и се оттеглиха до мястото, където обикновено патрулират.

Полицията арестува няколко млади хора, останалите продължиха да вървят по улицата и да скандират.

По-рано черногорската полиция арестува 11 вярващи и свещеник заради нарушения на карантината.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal