В сценария на религиозната дестабилизация на Черна Гора все по-ясно се проявява руска следа

Превод: Соня Димитрова

Русия започва абсолютно открито да се меси във вътрешните работи на Черна Гора, като дестабилизира страната на религиозна почва.

Само преди няколко дни в статията си «Черногорският сценарий като предупреждение за Украйна» описах как чрез провокативните си действия през периода на карантината представителите на Сръбската Православна Църква в Черна Гора (СПЦвЧ) катализираха протести с погроми в градовете в цялата страна.

Виждаше се, че провокацията от страна на Сръбската Православна Църква, която се изразяваше в грубо нарушение на карантинния режим в Черна Гора, е планирана и тя много напомняше за подобни действия на Руската Православна Църква в Украйна (РПЦвУ). И тук в тази ситуация към конфликта в Черна Гора веднага се включиха допълнителни страни, които основно наливаха маслото в огъня. И на фона на катализирането на безредиците в Черна Гора между сръбския президент Александър Вучич и Патриарха на Сръбската Православна Църква Ириней оперативно се състоя разговор по телефона и след него те обнародваха съвместно изявление, в което поставиха акцент върху «враждебното» отношение на Черна гора към СПЦ.

Едновременно с появата на «съвместното изявление» сръбският президент Александър Вучич се чу по телефона с руския президент Владимир Путин, за да му благодари за предоставената «хуманитарна» помощ, въпреки че тя беше изпратена в страната му още преди месец и половина, и Вучич имаше повече от достатъчно време да «благодари». Ясно е, че целта на обаждането беше желанието на сръбския лидер да се оплаче от «преследването» на Сръбската Православна Църква в Черна гора.

И ето, не мина и половин година, а само едно денонощие, и председателят на Комисията на Държавната дума за развитието на гражданското общество, проблемите на обществените и религиозните сдружения, президентът на Генералната асамблея на Междупарламентарната Асамблея на Православието (МАП) Сергей Гаврилов вече започна да се възмущава от трибуната от «преследването на православната църква и нарушенията на правата на човека в Черна гора». Но най-важното в гневните тиради на Гаврилов бе това, че тези «преследвания» уж поставяли под въпрос безопасността на руснаците в Черна гора!

Забавното е, че както в случая с френските сирена и полските ябълки, Русия реши да навреди на самите руснаци и обяви, че туристическите полети до Черна гора няма да бъдат възобновени. Е, туристическата Чукотка ги чака, но…

Но дори не това е най-интересното в изказванията на Гаврилов, а това кой ги прави. В крайна сметка, именно Сергей Гаврилов ръководеше пропагандисткия проект с изпращането на хуманитарна помощ за Киево-Печерската Лавра, която е засегната от коронавируса (трябва да се отбележи, че това стана по вина на свещенослужителите на РПЦвУ). Известно е, че този проект се провали, в което Гаврилов побърза да обвини, невероятно, но факт, бившия президент на Украйна Петро Порошенко.

Не е изключено, че следващата стъпка на този деец на хибридния фронт да бъде изпращането на хуманитарна помощ вече на СПЦвЧ, което също така ще има за цел дестабилизиране на ситуацията в страната и повишаване на точката на кипене в обществото.

В крайна сметка, именно Сергей Гаврилов е специалист по дестабилизация на социално-обществената обстановка. Ще припомня, че именно този персонаж миналата година стана катализатор на мащабните протести в Грузия, които провокираха грузинското общество да излезе на улиците на Тбилиси, когато той посети грузинския парламент, зае председателския стол и се обърна на руски към присъстващите депутати.

А най-забележителното е, че по това време в Тбилиси се провеждаше 26-ата сесия на Междупарламентарната асамблея на православието. По този начин провокациите на Гаврилов придобиха нюанси на русофобия и религиозни мотиви – «грузинско богохулство».

Известно е, че Русия сега навсякъде използва религията за постигането на целите на външнополитическите си интереси. От Украйна до Черна гора сценариите са много сходни и това сходство е елемент на предсказуемостта на агентите в расо, която те могат да използват в своя полза.

Както се казва, предупреден означава въоръжен. Но дали това е така? Наистина искам да се надявам да бъде така.

Олександър Коваленко, експерт

Източник: Духовний Фронт України

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎