В Буковина Архимандрит на РПЦвУ извърши престъпление и заплаши журналисти

Превод: Соня Димитрова
Руската Консистория (в Руската Църква това е учреждение при Епископа за управление на Епархията – Бел. Doxologia INFONEWS) в Чернивци и Буковина (РПЦвУ) се обърна към Службата за сигурност на Украйна (СБУ) с молба да затворят редакцията на в. «Молодий буковинець» под пълна карантина.
Секретарят на Консисторията, Архимандрит Никита, адресира молбата си до областния началник на управлението на СБУ В. Монастирецки.
Ден преди това информационният портал molbuk.ua препечатва информация от сайта «Релігійна правда», който, позовавайки се на собствени източници, съобщава, че Руският Митрополит в Чернивци и Буковина Митрополит Мелетий и редица други свещенослужители са с пневмония.
Кореспондентът на изданието се обръща за коментар на ситуацията към Митрополията. Митрополията обаче не отговоря на молбата, въпреки че прочитат съобщението.
Но вместо да коментира информацията, Архимандрит Никита отива в редакцията на вестника, където докато снима видео демонстративно кашля срещу служителите на редакцията и се държи нахално.
По-късно Архимандритът написва молба до СБУ, в която отбелязва: «вчера от страниците на вестник «Молодий буковинець» научих, че съм се разболял от COVID-19». Секретарят на Консисторията заявява в писмото си, че е «контактувал с главния редактор и с други лица». При това той «съжалява и се разкайва за постъпката си» и обещава да не застрашава никого повече.
В същото време Никита в свое писмо призовава ръководството на СБУ да изпрати в редакцията на вестника «представители на съответните служби, за да проверят епидемиологичната ситуация в сградата на редакцията и ако е необходимо, да се вземат мерки за дезинфекция на помещенията и затваряне на институцията под пълна карантина».
С действията си Архимандритът на РПЦвУ е «накашлял» няколко члена от Наказателния кодекс. Те включват възпрепятстване на журналистическата дейност (член 171, до 5 години затвор), заплаха срещу журналист и опит за покушение срещу журналист (членове 345-1, 348-1, до 15 години затвор) и умишлено заразяване с инфекциозна болест. Последното е обявено и в Министерството на вътрешните работи.
«Към наказателна отговорност ще се привлича само за умишлено заразяване на хора с коронавирус. Това е заболяване, което дебне навсякъде по всяко време. Никой няма да предприема никакви действия, ако човекът не е знаел, че е болен. Но ако той е знаел – ще носи отговорност за умишлено заразяване. В една държава са заснели видео как гражданин, който се вози в метрото, сваля маската си и размазва слюнката си по перилата. Подобни действия се наказват с до 8 години затвор. Надявам се при нас да нямаме такива хора» – заяви заместник-началникът на Националната полиция Максим Цуцкиридзе.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal