В Белград ще бъде издигнат 23-метров монумент на Преподобни Симеон Мироточиви (Стефан Неманя)

Автор: Doxologia INFONEWS

На 18 май 2020 г. на един от площадите на столицата на Сърбия – Белград – беше завършено изграждането на основата на 23-метровият монумент с образа на великия княз на Сърбия Стефан Неманя, който в края на живота си приема монашество и е прославен като Свети Симеон Мироточиви. За това съобщи зам.-кметът на столицата Горан Весич.

Този паметник ще бъде най-високият за Сръбската Държава – висок колкото седеметажна сграда.

Паралелно с това, на площада тече реконструкция. Така той ще стане най-голямата пешеходна зона в Белград – 12 000 кв. метра.

Творец на паметника е известният руски скулптор Александър Рукавишников. Неговият проект спечели конкурса, проведен в Сърбия. Фигурата на Светеца е отлята в бронз по италианско-беларуска технология в Солнечногорск край Москва.

Свети Симеон бил велик подвижник и мъдър наставник за атонските Монаси. Той почива през 1200 г., а синът му пренася мироточивите му Мощи в Средновековния Монастир в Студеница, в Храма на Пресвета Богородица – Храм, който е построен и богато украсен от самия Свети Симеон по време на неговото царуване.

Преподобни Симеон Мироточиви

Днес Свещените Мощи на Свети Симеон почиват в Студеница, редом до Мощите на неговата съпруга Преподобна Анастасия, която, след замонашването на Свети Симеон, тя също се оттегля в Монастир. Същото се случва и със сина им крал Стефан Първовенчани – в края на живота си той също става Монах, като пострижението му извършва по-малкия му брат Свети Сава Сръбски.

Манастирът в Студеница
✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎