Вярващите в Гърция напълниха храмовете, докато храмовете в България отново си останаха празни дори и след разхлабването на мерките

Автор: Doxologia INFONEWS

Зам.-министърът за гражданска защита на населението в Гърция г-н Никос Хардалияс заяви днес следобед, че дава положителна оценка за отварянето на храмовете в Гърция, както и на организираните плажове в страната, както съобщават от ΣΚΑΪ TV.

По отношение на храмовете г-н Хардалияс заяви, че са взети всички необходими мерки от страна на Църквата за защита на вярващите. Той подчерта, че е изключително благодарен на Свещения Синод на Еладската Църква, както и на всички останали клирици и вярващи за дисциплинираното им поведение по време на строгите мерки и след тяхното разхлабване, което се видя днес.

Г-н Хардалияс заяви, че от понеделник на 18 май 2020 г. ще се позволи свободното придвижване в континенталната част на Гърция, остров Крит и остров Евбея. Досега гърците нямаха право да напускат населеното място и област, където живеят.

За островната част на Гърция ще бъде разрешено пътуването вероятно в края на месец май или началото на месец юни. По островите почти няма огнища с коронавирус.

Днес огромната част от вярващите пристъпиха към Божествената Евхаристия, причастявайки се с Тялото и Кръвта Христови. Те го заслужават, защото два месеца показаха, че са истински членове на Църквата Христова като показаха своята любов към ближния.

След като един християнин има любов към своя ближен, този християнин може да има всичко останало. Този християнин има право да изисква и да дава мнение.

Останалите с християно-талибанските виждания, които издигнаха храма в култ, „затвориха“ Христос в него, заявявайки, че Църквата не може да ограничи вярващите до Христос, който според тях е явно само в храма. Тези хора бяха готови да заразят своя ближен, който може и да умре, показвайки пред себе си своята истинска и голяма вярва в Бога. Но кому е нужна една празна от любов, знания и разум вяра? Тази вярва е опасна не само за вярващия, но и за тези около него. Такъв вярващ се превръща в православен джихадист, който в името на Бога е готов да убие всички останали, заразявайки ги, но да докаже, че вярва и нищо не го лови, че той е всесилен и могъщ.

И дяволът вярва, и дяволът познава Светото Писание и дори много по-добре от всички нас. Но той Го изопачава, когато внушава на своя роб, който чинно му вярва, мислейки си, че Дух Светий му говори, че всичко това е в името на Бога. Така дяволът използва неразумната, без любов и без разум вяра у някои християни, отдалечавайки ги от Бога, но внушавайки им, че те са близо до него. Така тези вярващи стават оръжие в ръцете на падналия ангел. Не случайно Господ ни предупреждава да изпитваме духовете.

Тези хора стигнаха още по-далеч като заявиха открито, че Бог не е Всемогъщ. Според тези християно-талибани Митрополитите могат да „заповядват“ на Бог, къде да бъде. Е, те Му „наредиха“ да бъде само в Храма.

Днес във всеки един Свещен Храм в Гърция имаше Божествени Литургии, а в големите храмове по две Божествени Литургии, за да могат да присъстват всички вярващи. Вярващите носеха маски и повечето ръкавици, въпреки че беше препоръчително.

Важно е да припомним, че в Гърция целогодишно са пълни всички храмове, особено в неделя. Поради този факт от Еладската Църква взеха решение в големите храмове в страната да бъдат отслужвани по две Божествени Литургии една след друга. В големите храмове могат да присъстват до 50 души на богослужение, което е изчислено на база на тяхната квадратура. Един вярващ християнин може да заеме площ от 10 кв. м. Това се отнася и за храмовете, които са с над 500 кв. м. използваема от вярващите площ. Така в такива храмове ще могат да присъстват 100 души, разделени на две групи по 50. За останалите, които не могат да влезнат, но желаят да съучастват в богослужението ще бъдат изнесени столове пред храма с видео стена. Видео стени бяха изнесени в почти всички храмове, както се вижда от репортажа на Ορθοδοξία INFO.

На входните врати на всички храмове в Гърция бяха поставени табели с всички хигиенни мерки за безопасност, както и колко души могат да влзенат едновременно в съответния храм, също и график на всички богослужения, за да знаят хората, кога да дойдат на втората Божествена Литургия. Пред всеки вход на храма има дезинфектант, ръкавици и маски. В някои храмове се раздаваха номера на стасидите (седалки, столове), където могат да седнат вярващите, а в други има указания върху всеки стол.

Днес на 17 май беше първата Божествена Литургия в Гърция със съучастието на вярващите християни. Всички храмове бяха пълни. Два месеца вярващите в Гърция проявиха своето послушание към Църквата и към Бога, както и своята любов към ближния. Това беше пример за всички вярващи и клирици от останалите поместни Църкви, които не взеха адекватни мерки на случващото се.

Какъв е резултатът: изключително положителен. Храмовете са още по-пълни с вярващи отпреди. Няколко гръцки Митрополити заявиха точно това преди един месец, като например Митрополитът на Сятиста г-н Атанасий, Митрополитът на Навпакт г-н Йеротей, Митрополитът на Дидимотихон г-н Дамаскин и много други. Този катарзис и коронавирус помогна на всеки един вярващ и клирик да преосмили целия си живот и вяра в Бога.

За съжаление, в България се вижда обратният пример – празни храмове преди коронавируса, по време на коронавируса и след края на извънредното положение. В действителност, това показва, че никой не се е вслушал в призива на някои Митрополити на БПЦ, че вярващите не могат да се заразят в храма, защото имало благодат там, което е абсолютна лъжа, по отношение на заразата. Никой човек не е имунизиран от зараза. Други призоваха малкото вярващи, които се черкуват в нашите храмове да си останат вкъщи, заявявайки индиректно на християно-талибаните, че тъй като са крайнонуждаещи се трябва да дойдат в храма, защото Бог е само там и те няма да се заразят, защото са имунизирани от всякакви вируси, включително и от вируса на любовта.

Положителното във всичко това е, че излезе наяве един много сериозен проблем в БПЦ, на който не се обръща внимание: празни храмове, малко кръстени, малко черкуващи се и една шепа християно-талибани и русофили, които налагат своите виждания в поместната ни Църква.

Слава Богу, че може би 2/3 от нашите Митрополити нямат такива виждания и все пак се опитват да направят нещо, въпреки всички трудности. Останалата 1/3 води Синода и БПЦ като цяло към мрака, разрухата и нейното изчезване. Дали умишлено, или по инерция само Бог знае.

Това е много сериозен проблем, върху който трябва да се замислят Свещеният Синод на Българската Патриаршия, останалите клирици и вярващите християни.

Слава Богу за огромната и неописуема Божия любов, която се смили над нас, допускайки пандемията от коронавирус, която разобличи Митрополити, клирици и вярващи не само в България, но и в останалата част на света. Сега разбрахме кой, кой е и кому служи! Едни на дявола, парите и интересите, а други на Бога, проявявайки своята загриженост и притеснения за своето паство.

Ето още няколко снимки от различни храмове в Гърция:

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal