Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Свещени Митрополии на Додеканиса и Патриаршеска Екзархия на о-в Патмос » Вселенският Патриарх изпрати съболезнователно писмо за починалия от коронавирус гръцки политик Димитриос Кремастинос | СНИМКИ & VIDEO

Вселенският Патриарх изпрати съболезнователно писмо за починалия от коронавирус гръцки политик Димитриос Кремастинос | СНИМКИ & VIDEO

Автор: Doxologia INFONEWS
Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей изпрати съболезнователно писмо по случай кончината на бившия депутат от КИНАЛ, бивш здравен министър и учен в Гърция г-н Димитрис Кремастинос.
Опелото на бившия министър на здравето беше отслужено  на 09 май 2020 г. в неговото родно място остров Родос от местния Митрополит на Родос г-н Кирил (Вселенска Патриаршия).

В своето писмо от 08 май 2020 г. Негово Всесветейшество Вселенскиия Патриарх г-н г-н Вартоломей от името на Майката Църква и от свое име изказа своите съболезнования  към роднините на преставилия се в Господа депутат и към благочестивия народ на Додеканиса „за успението на упокоилия се днес в благочестивата земя на Родос и достойно чедо на остров Халки Димитриос Кремастинос… заемал длъжността министър на здравето, депутат от Додеканиса, уважаван професор по кардиология на Националния Каподистрийски университет в Атина, член на Европейската академия на науките и изкуствата, председател на Гръцкото кардиологично дружество и на Гръцкия колегиум по кардиология, бивш директор на кардиологичните клиники на най-големите болници в Атика и писател, който е оставил голямо научно творчество...“
На снимката: Преставилият се в Господа Димитриос Кремастинос
Писмото на Вселенския Патриарх беше прочетено от Високопреосвещения Митрополит на Родос г-н Кирил, който го представляваше на опелото.
Съболезнователни писма изпратиха много политици и граждани. Венци изпратиха министър-председателят на Гърция г-н Кириакос Мицотакис, председателят на почетната опозиционна партия Сириза г-н Алексис Ципрас, председателят на партия КИНАЛ г-жа Фофи Генимата и др.
Опелото на г-н Димитриос Кремастинос беше отслужено при строги мерки за сигурност заради пандемията от коронавирус и в присъствието на тесния семеен кръг, неговите колеги и някои политици.
Преди опелото тленните останки на упокоилия се и готовия за вечния живот г-н Димитриос Кремастинос бяха изложени за поклонение в запечатан ковчег в Храма на Благовещение Богородично в Родос за един час.
„Безсмъртен“ викаха вярващите, когато тялото му влизаше в Храма за отслужване на опелото. Хората ръкопляскаха, подготвяйки го да го изпратят във вечния живот.
Бившият депутат от КИНАЛ се престави в Господа в петък, след една дълга борба с коронавирусната инфекция, която накрая го победи. Той почина на 78-годишна възраст.
Димитриос Кремастинос се лекуваше в болница „Благовещение Богородично“ в Родос от 26 март 2020 г., а състоянието му се влошаваше, за което той беше интубиран и откаран в Интензивното отделение, след което той издъхна на 08 май 2020 г.
При излизането на тялото му от Храма той отново беше изпратен с аплодисменти и радост. Вярващите се провикваха с „Достоен“, „Бесмъртен“, „Приятно пътуване към Рая“, „Царство Небесно“ и „Вечен покой“.
Димитриос Кремастинос беше погребан в гробищния парк на град Родос.
Източник:  Η ΡΟΔΙΑΚΗ &  iEFIMERIDA GR
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal