Врачанският Митрополит Григорий не престава да се моли за изцерение и спасение от коварния коронавирус

Автор: Наташа Войкина

На 21 май 2020 г. Врачанският  Митрополит г-н Григорий  възглави Божествената Литургия, а след това отслужи и Петохлебие, и освещаване на приношенията за храмовия празник на Храма на Светите Константин и Елена в Свещената Митрополия на Враца.

С Архиерея съслужиха отец Георги и отец Николай от храмовото свещенство, клирици от всички Храмове в града и иподяконите Цено Конов и Калин Бошняков. Епархийският Архиерей прочете за пореден път и молитва за избавление от коронавирус, което прави от началото на извънредното положение в страната.

Въпреки делничния и дъждовен ден празникът на Равноапостолите събра около стотина богомолци във великолепния Храм.

Митрополит Григорий произнесе пламенна проповед за боговдъхновеното дело на Светите царе Константин  Велики и неговата майка Елена, без които Християнството би било все още позорна и преследвана религия, и пожела на вярващите тяхната смелост и дръзновение да ги съпътства и укрепва в житейското море.

По време на богослужението се спазваха всички мерки за дезинфекция и дистанция, а вярващите бяха с маски, каквато дисциплина проявиха от началото на карантината.

* * *

Храмът на Светите Константин и Елена във Враца, известен като „Църква Свети Царей“ е строена от 1910 до 1915 г. по проект, вероятно изработен от арх. Пенчо Койчев. Сградата на Храма е трикорабна куполна сграда с подчертана напречна ос, с две кули-камбанарии над притвора и странични входове – от север и юг. Олтарното пространство е с една централна апсида. Фасадното оформление е с неокласически елементи. В Храма работи дебърският майстор Анастас Спасов – негови са Иконите на Свети Спиридон, Свети Илия и Свети Тома, на която има надпис „1901 ктиторы рȢфеть дȢлгерскій майсторъ Анастасъ Спасовъ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *