Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » Волоколамският Митрополит Иларион обясни как са възникнали огнищата на коронавирус в някои Монастири

Волоколамският Митрополит Иларион обясни как са възникнали огнищата на коронавирус в някои Монастири

Автор: Doxologia INFONEWS
Огнищата на коронавирус възникнаха в редица Монастири на Московската Патриаршия, тъй като някои свещеници пренебрегнаха указанията на Московския Патриарх Кирил да извършват богослужения без енориаши поради ситуацията с разпространението на заразата. Това заяви в неделя, в ефира на предаването Църква и мир председателят на Синодалния отдел за външни църковни отношения (ОВЦО) при Московската Патриаршия Волоколамски Митрополит Иларион (Алфеев).
«Всеки Монастир е голям колектив и е много трудно всички в Монастира да се изолират, така че никой да не се вижда с никого, да не общува: провеждат се богослужения, има общи трапези и, разбира се, Монастирите не можаха да са ориентират веднага. Но трябва да се каже и следното: в някои Монастири не обърнаха много внимание на това, което Патриархът каза, което казаха Архиереите; и имаше едно такова самонадеяно отношение: казваха, че не трябвало да се страхуваме от нищо, че Бог ще ни спаси»– каза Митрополит Иларион.
Той припомни, че редица свещеници «призоваха да не се страхуваме от вируса, призоваваха да се ходи на църква». «Някои от тези свещенослужители вече лежат в ковчега, други лежат под апарат за изкуствена вентилация на белите дробове. Ето защо, мисля, че не можем да се шегуваме с подобни неща, не можем да парадираме с Православието си, когато гражданските и църковните власти призовават за предпазливост.» – отбеляза Митрополит Иларион.
Той също така изрази надежда, че «ще бъдат извлечени поуки от тази печална история и че в бъдеще Монастирите ще се отнасят отговорно към това, което казва най-висшата църковна власт».
От 13 до 19 април 2020 г. църковните богослужения през Страстната седмица и Великден в Москва и Подмосковието трябваше да се провеждат без енориаши заради искането на санитарните власти. РПЦ също удължи ограниченията за посещение на Храмове и Монастири, въведени след апела на главния държавен санитарен лекар на Москва Елена Андреева, от 29 април до специално разпореждане. Според разпореждането на Патриарх Кирил, свещенослужителите, които не спазват указанията за ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, ще бъдат привлечени към отговорност от Църквата, а дори могат да бъдат изправени пред църковен съд.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal