Волински свещеник на Руската Църква в Украйна беше глобен със 17 000 гривни за нарушаване на карантината, понеже събирал хора на гробищата въпреки предупрежденията

Превод: Соня Димитрова

В Ривненска област свещеникът от Руската Православна Църква в Украйна (РПЦвУ) Яков Деркач беше глобен със 17 000 хривни (около 584 евро – Бел.прев.) за нарушаване на забраната за масови религиозни мероприятия по време на карантината. Това съобщи Лига.Новини.

На 26 април свещеник на РПЦвУ, настоятел на Храма на Светите Апостоли Петър и Павел в село Хорив, Острозки район, отслужи масова служба на гробището. По думите на свещеника той не бил събирал никого «предварително», хората уж «дошли сами», въпреки че той предварително обявил, че щял да отиде на гробището, за да прочете молитва.

На заседание на Острозкия районен съд свидетели по делото заявиха, че по време на службата енориашите съблюдавали отстоянието от 1,5-2 метра. Но видеата, предоставени на съда, показаха точно обратното.

Кметицата на селото заяви, че тя се обадила на свещеника преди провеждането на службата с предупреждение, че селяните временно не могат да посещават гробището и че той не може да извършва богослужения там. Съдът наложи глоба в размер на 17 000 гривни и предупреди, че ако свещеникът не плати в рамките на 15 дни, тази сума ще бъде удвоена.

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal