Великият майстор на Вселенската Патриаршия Григорий Дараваноглу ще посети отново страната

Автор: Doxologia INFONEWS

От 13 до 20 юни 2020 г. предстои поредното посещение в България на Великия Майстор на Великата Христова Църква Вселенската Патриаршия – Григорий Дараваноглу. За това съобщи на своята Facebook страница преподавателят по източно-църковно пеене при Храма на Рождество Христово в гр. София – Никола Антонов.

Скъпи приятели, честит празник Възнесение Господне!
С радост бързам да ви съобщя, че през месец юни, от 13 до 20 юни, предстои поредното посещение на големия майстор на източното (византийско) църковно пеене и един от учителите ми г-н Григорий Дараваноглу от Гърция.

Този път събитието ще бъде по-различно. По негово собствено желание и инициатива и с подкрепата на местните труженици на нивата на клиросното пеене, на техните енории и на мои ученици предвиждаме да посетим Варна, Бургас и Хасково, а накрая и София. Основната идея е да се проведат срещи по места с групи, изучаващи едногласната църковна традиция, провеждащи курсове и проявявщи интерес към тази древна литургична музика, въплътила аскетическия опит на правослвната църква. Инициативата е продължение на предишната ни среща с г-н Дараваноглу, която се проведе през януари в София и на която присъстваха преподаватели и ученици от школи по източно пеене в страната. В края на нашето „пътуващо училище“, в София ще се проведе изпит за птихио (свидетелство) за псалт, което се издава от „Училището по църковна музика към Атинската архиепископия“. Връчването на свидетелствата ще извърши лично Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на 21 юни, неделя, след възкресното богослужение в столичния храм „Рождество Христово“ в Младост.
Молим се въпреки всички препятствия, които срещнахме и вероятно ще срещнем по пътя на организацията на това събитие, всичко да премине успешно и по Божията воля!
Допълнителна програма с по-конкретна информация за датите и часовете на срещите ще бъде публикувана с наближаването на събитието!“
– споделя Никола Антонов.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal