Божествена Литургия за празника на Свети Висарион Чудотворец, Архиепископ на Лариса, Покровител на град Трикала и на Свещената Митрополия на Трики и Стагон

Автор: Doxologia INFONEWS

На 23 май 2020 г. в Високопреосвещеният Митрополит на Трики и Стагон г-н Хрисостом отслужи Празнична Вечерня сред множество поклонници  по случай празника на Светия отец Висарион Чудотворец, Архиепископ на Лариса, Покровител на град Трикала и на Свещената Митрополия на Трики и Стагон.

Архиерейската Вечерня, както споменахме по-горе беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Трики и Стагон г-н Хрисостом, който на 21 май 2020 г. посрещна Честната Глава на Свети Висарион Чудотворец в предверието на едноименния Храм от Високопреподобния Архимандрит Висарион Дусикьотис.

На Вечернята пяха псалтите от Съюза на псалтите в област Трикала „Свети Йоан Дамаскин“.

Заради ограничителните мерки, свързани с пандемията от коронавируса тази година нямаше Лития с Честната Глава  и Светата Икона на Свети Висарион Чудотворец, Архиепископ на Лариса.

Свети Висарион Чудотворец се почита навсякъде в Гърция, както и на други места на Балканите.

Εσπερινός Πολιούχου Τρικάλων

на 24 май 2020 г. на Неделя на Слепия, Високопреосвещеният Митрополит на Трики и Стагон г-н Хрисостом отслужи Празнична Архиерейска Божествена Литургия по случай празника на Свети Висарион Чудотворец, Архиепископ на Лариса, Покровител на град Трикала и на Свещената Митрополия на Трики и Стагон.

Центърът на празненствата беше Свещеният Храм на Свети Висарион в град Трикала, както и на Празничната Вечерня, където съгласно инструкциите на Свещения Синод на Еладската Църква всички богослужения бяха извършени в пълно спазване на изискванията на здравните власти.

На Божествената Литургия пяха псалтите от монашеския хор на Свещената Обител на Свети Висарион край Дусико.

Монастирът е създаден между 1527 и 1535 г. на мястото на друг византийски Монастир от 13-14 век. Монастирът е известен и с името Монастирът Дусико (Дусикьотски Монастир) по името на селото до него, което вече носи името на Свети Висарион. Монастирът се намира на 770 метра надморска височина и на 25 километра разстояние от центъра на Трикала сред богата растителност и живописен ландшафт.

Монастир на Свети Висарион Чудотворец край Дусико

След края на Божествената Литургия Митрополитът на Трики г-н Хрисостом произнесе слово по случай празника, говорейки за житието на Светеца, за множеството чудеса, които са извършвани по Божия милост след отправените молитви от просещите изцерение християни.

Εορτή Πολιούχου Τρικάλων

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Τρίκκης καὶ Σταγῶν  & Ἱερὰ Μητρόπολις Τρίκκης καὶ Σταγῶν 2

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎