Без Путин и Сталин, но с олтар по идея на Шойгу | Как ще изглежда достроеният храм на Въоръжените сили в Кубинка? (СНИМКИ & VIDEO)


Превод: Соня Димитрова

Въпреки че не успяха да открият навреме главния храм на Въоръжените сили в Кубинка в Подмосковието заради епидемията COVID-19, кореспондентът на «Открытые медиа» беше първият журналист, който посети храма и разгледа не само станалите скандално известни мозайки, посветени на анексията на Крим и победата във Великата отечествена война, но и останалата част от украсата на катедралата.

Изнесоха Путин от храма

Най-важното е, че вече не можете да видите Путин на стените на катедралата. Строителите нахрама редактираха мозайките, премахнаха образите на президента, министъра наотбраната Сергей Шойгу, губернатора на Крим Сергей Аксьонов и други рускислужители, които предизвикаха разгорещен дебат, се убедиха от ОМ.

Лицата на руските чиновници бяха в центъра на мозайката, посветена на анексирането на Крим към Русия. Сега на същото място са образите на свещеници. А там, където преди се намираше главата на Владимир Путин, сега има икона, която я нямаше в оригиналната версия на картината.

Декораторите направиха още една промяна в тази мозайка: замениха предизвикалия отделни протести лозунг «Крим наш» на изображението на плаката вляво долу с неутралното «Ние сме заедно».

Художниците трябваше да редактират мозайката, посветена на победата на СССР във Великата отечествена война: от нея изчезна портретът на Йосиф Сталин, фактическият глава на страната през военните години. Сега на това място е поставен плакат с надпис «Ще издигнем знамето на победата над Берлин». И двете изображения бяха премахнати наскоро: на Путин – на 5 май, а на Сталин – на 7 май, разказа един от работниците в църквата пред кореспондента на OM.

Тези портрети бяха заменени именно заради вълната от обществено недоволство, призна в разговор с ОМ протоиерей Леонид Калинин, председател на художествения съвет за изграждането на храма. Още в началото на май той каза, че портретите на Сталин и Путин трябва да останат на стените на катедралата, защото това е «историята на нашата страна».

«Струва ми се, че зад тази вълна [от критика] трябва да се види огромния прекрасен храм, създаден в памет на героите, в чест на великата Победа. Това е много по-значимо от тези, като цяло микроскопични [в сравнение с] общия обем на храмовите мозайки, които вдигнаха толкова много шум», – отбеляза свещеникът. Според него този храм е «единственото явно нещо, което човечеството направи вчест на 75-годишнината от победата във Втората световна война».

Според отец Леонид, обикновените енориаши едва ли биха забелязали противоречивите мозайки. Те са разположени в хоровете – в галерията над входа на втория етаж на църквата, където обикновено не се допускат енориаши, а от долната част на храма тези мозайки не могат да се видят. Събеседникът на OM смята, че първите снимки на тези мозайки са «изтекли» от един от служителите на работилницата, която ги е създала, за да предизвикат скандал.

Мини екскурзия по храма можете да намерите във видеото на «Открытые медиа».

Олтар, направен по идея на Шойгу

Въпреки че Министерството на отбраната съобщи на 9 май, че строителството на храма е завършено, той не е готов да приема посетители: там се почиства след приключването на строителните работи. Все още не се знае точно кога ще бъде осветен, не се бърза, съобщи отец Леонид. Сега цялата територия на парк «Патриот» е затворена заради карантинните мерки. Хората няма да могат да влязат в храма, преди в Москва и Подмосковието да премахнат сегашния режим на ограничения заради коронавирусната епидемия.

Катедралата се състои от два храма – горен, където са разположени спорните мозайки, и долен, посветен на ранния етап от развитието на християнството, той не съдържа никакви намеци за война. Изписването на долната църква е традиционно: има много мозайки и фрески с изображения от живота на Иисус, фигури на Дева Мария, ангели и светци – но всички те са украсени със сусално злато. Според отец Леонид за украсата само на долния храм са използвани 35 милиона фрагмента слюда. Всички мозайка са редени ръчно.

Олтарът на горния храм е украсен със сияещата фигура на Иисус, която се извисява в тъмното небе над града – древен Йерусалим. Това е изображение на нощта на Възкресението на Иисус Христос, казва протойерей Леонид Калинин. Според него идеята за оформянето на олтара принадлежи лично на министъра на отбраната Сергей Шойгу: той искал изписването на олтара да се асоциира с картината «Лунна нощ на Днепър» на Архип Куинджи.

Отделно помещение с малък трон вдясно от олтара, закрито с иконостас от обикновените енориаши, е украсено с изображения на Иисус, рисувани от Василий Нестеренко, известен руски художник, участвал в изписването на Храма на Христос Спасител и други руски църкви и катедрали. Повечето от мозайките на горния храм са направени по негови ескизи.

Срещу олтара, над входа и хоровете на горната църква, е изобразена Божията майка с малкия Иисус, също рисувани от Нестеренко. Фигурата й прилича на статуята «Родината зове» – и това не е случайно: художникът специално се опитва да предизвика тази асоциация, отбелязва отец Леонид.

Обикновените енориаши могат да забележат военната тематика и в изписването на западната стена на храма – около входа на централната зала. Всяко платно е посветено на победи в различни битки. Войните в долната част символизират народа-победител, а в небето над тях са изобразени ангели и светци. Сред последните са не само древните руски князе Дмитрий Донской и Александър Невски, известни с победите си, но и, например, адмирал Фьодор Ушаков, канонизиран едва през 2004 година.


Мозайката над главните врати в горния храм е посветена на полета над Москва с иконата на  Тихвинската Божия майка през 1941 г., но истината е, че няма убедителни доказателства, че такъв ритуал действително е бил извършен. Малко вероятно е това да се е случило в действителност: по онова време сталинският СССР активно се бори срещу РПЦ, затваря църкви, изпраща в изгнание или разстрелва свещеници; помирението на църквата и Съветската държава става едва в края на 1943 г.

«Хората са работили за Бога»

Не се знае точно колко пари са изразходвани за изграждането на храма. Фондация «Возрождение», която финансира изграждането на катедралата, заяви през февруари тази година, че е събрала 3 милиарда рубли дарения за тази цел. По-късно обаче стана ясно, че през 2019 г. властите на Москва и Подмосковието са отпуснали още толкова за изграждането на храма.

Протойерей Леонид Калинин също не можа да посочи точната сума. Според него все още не са изчислени всички приходи и разходи, а фондация «Возрождение» продължава да приема дарения – тези пари се използват за малки довършителни работи, декорация и украса.

Строителите, художниците и декораторите е трябвало да пестят, твърди свещеникът: можело е да се похарчи само толкова, колкото са дарили за този храм олигарсите и обикновените хора. «Металът, дървото, стъклото, талантът бяха почти безплатни, буквално за стотинки. Всички работеха, стараеха се за Бога», – разказва отец Леонид за богато украсената икона на аналоя на долната църква.

«Пътят на паметта» с ефект на присъствие

Около главния храм на Въоръжените сили на километър и половина е разположен музей на Великата отечествена война. Предполага се, че посетителят ще направи 1418 стъпки в него – според броя на дните на войната. Всеки ден има малък стенд, а отделните зали са посветени на големи събития и значителни военни операции.

Залите и коридорите са украсени с автентични предмети от военно време: дрехи, съдове, писма и дори изгоряла кабина на немски самолет. Отец Леонид показва истински документи с печат «разсекретено», казва, че преди музея те са събирали прах в архива.

Най-голямо впечатление в музея правят графиките. Всичко наоколо гори, взривяват се бомби, летят самолети, а в полевата болница пред посетителите правят операция на боец. Но истинското тук е само масата с хирургическите инструменти, лекарите и раненият са проекция върху декорациите. В друга стая е пресъздаден двор, сред който изникват холограми на разказвачите. Например се появява момиче в шинел с автомат и разказва как едва са успели да я закарат в болницата: само червеите в раната са я спасили – не са й дали да изгние.

В целия музей на дясната му стена висят портрети на участници във Великата Отечествена война. Базата данни с милиони фамилни имена е създадена от техните потомци: всеки желаещ е могъл да внесе в нея снимка и данни на своите воювали роднини.

По някаква причина бащата на президента Путин – Владимир Спиридонович Путин – се появява два пъти в този списък. Двама бойци Путин – две различни снимки, но връзката води до един и същи запис в архива. Този запис съдържа и награден лист, описващ подвига, за който Путин-старши получава медал «За военни заслуги»: на 17 ноември 1941 г. до станция «Невская Дубровка» в състава на 330-и стрелкови полк той получава тежка рана от шрапнел в левия крак, счупен е големият пищял, в резултат на което стъпалото остава неподвижно.

Протоиерей Леонид Калинин не намира дядо си сред имената на воините – досега е нямал време да изпрати информация за него на сайта «Памет на народа». Все още в тази база данни трябва да се проверят много неща, признава свещеникът.

Източник:  Открытые медиа

Коментар: Doxologia INFONEWS

Коментарът ще бъде много кратък, но достатъчен. Всъщност това Православен Храм ли? Това храм Божий ли ще бъде, или храм на комунистическия идеологически култ в православна обвивка? Тази сграда във формата на Православен храм, без да коментираме архитектурния стил, повече прилича на исторически музей на СССР от Втората световна война!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal