Автор: Doxologia INFONEWS

На 21 май 2020 г. Игуменът на Бигорския Монастир на Свети Йоан Кръстител Архимандрит Партений беше единодушно избран за Епископ в схизма от Свещения Архиерейски Синод на схизматичната църковна структура „МПЦ-ОА“.

Архимандрит Партений е предложен за Епископ от неговия Митрополит на Дебър и Кичево в схизма г-н Тимотей.

Интронизирането на новоизбрания Епископ в схизма ще се извърши на 11 юли 2020 г. в Бигорския Монастир, а хиротонията – на 12 юли 2020 г. в Храма на Света София в Охрид.

Отец Партений ще бъде Викарен „Епископ“ на Дебърско-Кичевската Митрополия, като ще носи титула Епископ Антанийски в схизма. Той ще продължи да бъде Игумен на Бигорския Монастир, и седалището му ще бъде в Монастира.

Впрочем, двойният стандарт в Българската Църква трябва да спре. Крайно време е мислите и позициите на клириците на БПЦ да се формират от Свещените Канони, а не от разни националистически идеи. Не може Митрополити от БПЦ да наричат канонични Епископи от Автокефалната Православна Църква в Украйна, че били схизматици, а схизматиците в Северна Македония да бъдат наричани Епископи, както и съвсем нормално да се използва наименованието, което те сами са си избрали, на тяхната схизматична „Църква“. Ако Епископите от Православната Църква в Украйна са схизматици, то и Епископите от Българската Църква са схизматици, според логиката на някои Митрополити от БПЦ, които наричат каноничните Епископи на ПЦУ, че били схизматици.

Ние от Doxologia INFONEWS плътно заставаме зад това Вселенският Патриарх да издаде Томос за Автокефалия на „Църквата“ в Северна Македония, която според нас ще носи наименованието „Охридска Архиепископия и на цяла Северна Македония“ (или подобно на това), но в никакъв случай ние няма да позволим да се пропагандира лъжата, че Епископите в Православната Църква в Украйна са схизматици, а за схизматиците в Северна Македония няма проблем какви са. Защото Българската Църква гледа на схизматиците в Северна Македония не от църковна гледна точка, а от националистическа.

Никой няма право да казва на един народ как ще се самонарича, стига само този народ да не краде история от други народи. В случая народът в Северна Македония, какъвто и да е по произход (в генетично отношение е разнообразен), този народ има правото да се самоорганизира и самоопредели какъв е, освен това той е в независима държава, която е субект на международното право. Изхождайки от нашето църковно съзнание, ние трябва да се интересуваме за това тези хора, които са извън Църквата в Северна Македония (около милион и половина), да влязат в Църквата, но само и единствено въз основа на каноничното право, а не въз основа на националистически подбуди. Крайно време е в Българската Църква етнофилетистката ерес да бъде изкоренена и да се разсъждава въз основа на каноничното право, а клириците да имат повече църковно съзнание, отколкото националистическо.

Само да припомним, че все още БПЦ не е изпълнила своето канонично задължение (а не избор!) – да признае Автокефалията на Православната Църква в Украйна.

След като Вселенският Патриарх ще издаде Томос за Автокефалия на „Църквата“ в Северна Македония, се надяваме, че БПЦ ще приложи същият аршин и протакване по признаването на тази „Църква“, както го прави и с Православната Църква в Украйна. Иначе бихме си помислили, че критерият за признаване на Автокефалии от БПЦ не е каноничното право, а национализмът и политическите интереси.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal